Amerikā par slavenību kļuvis 88 gadus vecs kravas auto šoferis "lieliskā formā" (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Twiiter/North Dakota Highway Patrol

Pietuvojoties 90 gadu vecuma slieksnim, vairums autovadītāju jau sen ir atvadījušies no pastāvīgas braukšanas. Amerikānis Deivids Šīts tikmēr ir kļuvis par sava veida slavenību, jo pat cienījamā 88 gadu vecumā vēl aizvien apbraukā Savienotās Valstis pie smagās mašīnas stūres, turklāt to dara profesionāli kā kravu pārvadātājs.    

Šītam uzmanība nejauši pievērsta Amerikas Komerciālo transportlīdzekļu drošības alianses ikgadējā 72 stundu kravas auto drošības pārbaužu maratonā. Tā ietvaros policisti īpašu uzmanību velta kravas auto vadītāju normētā darba laika ievērošanai, kā arī pareizam ārējā apgaismojuma lietojumam. Par Šītu un viņa 2000.gada Peterbilt kravas auto Ziemeļdakotas policistiem nav bijis, ko piebilst, tādēļ pieredzējušais kravas auto šoferis aicināts nofotografēties pie sava darba zirga.

Nedaudz apdomājis, vai ir ar mieru, ka viņa foto tiek izplatīts policijas sociālajos tīklos, Šīts teicis, ka neiebilst, jo nodomājis, ka tas "nebūs nekas negatīvs un var sniegt labumu ne tikai uzņēmumam, bet nozarei kopumā".

Jautāts, cik sen jau vada kravas mašīnas un cik ilgi plāno savu darbu turpināt, rūdītais šoferis saka, ka pie smago auto stūres sēžas jau kopš piecdesmitajiem gadiem. Ģimenes veidošanas un bērnu audzināšanas periodā viņš savu nodarbošanos nomainījis pret Volkswagen mehāniķa darbu, taču pie pirmās izdevības 1974.gadā atgriezies pie vilcēja stūres. 

Kopš tā laika viņš nobraucis, kā pats saka, "miljoniem jūdžu", un negrasās apstāties, kamēr vien veselība ļaus un medicīniskās komisijas neliks šķēršļus. Viņš arī piebilst, ka, esot ceļā, pēc mājām neilgojas.

"Man nav iemesla būt mājās," saka Šīts, kura sieva Ardelle viņsaulē devusies 2016.gadā, neilgi pirms abu 64.kāzu gadadienas. 

Šīts strādā Soltleiksitijā bāzētā firmā Savannah Transport un dažāda veida kravas, arī bīstamus materiālus, pārsvarā pārvadā ASV Rietumu un Vidējo Rietumu štatos. "Es nebraucu uz piekrastēm, taču man ir diezgan prāva teritorija, tā ka esmu aizņemts visu laiku," saka Šīts, kurš nekad nav braucis, piemēram, Floridā.

Firmas vadītājs Terijs Krofors savukārt uzteic savu šoferi, ka Šīts ir priekšzīmīgs darbinieks ar īpašībām, kādu nav ļoti daudziem jaunajiem šoferiem. Pēc Kroforda teiktā, 88 gadus vecais šoferis, kas jau augustā svinēs nākamo dzimšanas dienu, ir vecā kaluma braucējs, kas var pārspēt vairumu jauno kolēģu.

Vecā kaluma šoferim gan nav žēl padalīties ar gadu gaitā gūtām atziņām, kas viņam ļāvušas izvairīties no nopietnām nepatikšanām un galu beigās izpelnīties likuma sargu atzinību. Šīta ieskatā jaunajiem šoferiem ir svarīgi ieklausīties vecākos cilvēkos, kas zina, ko runā, jākrāj pieredze, jābūt uzmanīgiem un jāciena citi. Viņš arī atgādina, ka uz ceļa nevar ļauties uzmanības novēršanai. "Pārliecinies, ka tu visu dari droši, ne tikai uzmanot sevi, bet arī lietas sev apkārt, lai izvairītos no iekļūšanas nelāgās situācijās."

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu