Runā vietējie: kā tas patiesībā ir, dzīvot blakus vēja parkam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vēja enerģijas izmantošana ir viens no mūsdienu efektīvākajiem un dabai draudzīgākajiem enerģijas ražošanas veidiem, izmantojot atjaunojamos resursus un mazinot CO2 izmešus. Jebkura cilvēka veiktā saimnieciskā darbība atstāj ietekmi uz vidi, bet vēja enerģijas apgūšana, salīdzinot ar citām cilvēka veiktajām darbībām, atstāj minimālas sekas. Piemēram, pirmajos sešos viena vēja ģeneratora darbības mēnešos tiek kompensēti visi CO2 izmeši, kas rodas vēja ģeneratora ražošanā un būvniecībā.

Vēja enerģijas tehnoloģijas pēdējos 15 gados ir ļoti strauji attīstījušās, kļūstot efektīvākas un videi draudzīgākas. Jebkurš vēja parks un tā izveide tiek detalizēti izvērtēta, ņemot vērā visus apkārtējās vides faktorus un dabas vērtības, kā arī potenciālo ietekmi uz cilvēka veselību. Digitalizācija un modernās tehnoloģijas mūsdienās ļauj vēja parkus saprogrammēt tā, ka pie noteiktiem apstākļiem, piemēram, konkrēta saules staru krišanas leņķa, vēja elektrostaciju darbība tiek apturēta, lai neradītu noēnojumu uz tuvējām mājām, tādā veidā nesamazinot dzīves kvalitātes apstākļus.

Neskatoties uz ieguvumiem, sabiedrībā izskan dažādi apgalvojumi par vēja parku ietekmi uz vidi un vēja parku tuvumā dzīvojošo labsajūtu ikdienā. Tāpēc vērtīgi uzzināt, kā jūtas iedzīvotāji, kuru ikdiena paiet vēja parku tuvumā - viņi dalās savā pieredzē par trokšņiem, putniem, mirguļošanu un novērojumiem par apkārtējo vidi. Vēja parku tuvumā tiek audzētas bites, dārzos viesojas meža zvēri un putni, vietējie iedzīvotāji nodarbojas ar lopkopību un atzinīgi vērtē paveiktā ražīgumu. Vēja parka apkārtnē parādās arvien lielāks pieprasījums pēc vasaras mājām un vietējie apgalvo, ka brīvu īpašumu vairs neesot.

Par to, kā patiesībā rit dzīve vēja parku tuvumā, plašāk noskaties video:

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu