ST ierosināta lieta par normām, kas noteic noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas kārtību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa.
Latvijas Republikas Satversmes Tiesa. Foto: Latvijas Republikas Satversmes Tiesa

Satversmes tiesa (ST) 7.maijā ierosināja lietu par normām, kas noteic noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas kārtību, informēja tiesā.

Lieta ierosināta pēc likvidējamās akciju sabiedrības "Trasta komercbanka" pieteikuma. "Trasta komercbanka" norāda, ka atbilstoši apstrīdētajām normām labticīgai trešajai personai tiek konfiscēti par labu valstij viņas īpašumā esoši naudas līdzekļi tādā apmērā, kas atbilst citu personu noziedzīgi iegūtas mantas apmēram brīdī, kad šīs citas personas veica noguldījumus "Trasta komercbanka" kā kredītiestādē.

Tāpat "Trasta komercbankas" ieskatā labticīgas trešās personas, kuru manta tiek konfiscēta, atrodas būtiski atšķirīgos apstākļos no pārējām personām, kuru manta tiek konfiscēta, pamatojoties uz apstrīdētajām normām, proti, apstrīdētās normas paredz vienādu attieksmi pret atšķirīgos apstākļos esošām personām.

Komercbanka lūdz ST pārbaudīt Krimināllikuma 70.11 panta ceturtās daļas un Kriminālprocesa likuma 358.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 91.panta pirmajam teikumam un 105.pantam.

Krimināllikuma 70.11 panta ceturtā daļa noteic, ka noziedzīgi iegūtu mantu, līdzekļus, ko persona ieguvusi no šādas mantas realizācijas, kā arī noziedzīgi iegūtas mantas izmantošanas rezultātā gūtos augļus konfiscē, ja tā nav jāatdod īpašniekam vai likumīgam valdītājam.

Savukārt Kriminālprocesa likuma 358.panta pirmā daļa paredz, ka noziedzīgi iegūtu mantu, ja tās turpmāka uzglabāšana kriminālprocesa mērķu sasniegšanai nav nepieciešama un ja tā nav jāatdod īpašniekam vai likumīgajam valdītājam, ar tiesas nolēmumu konfiscē valsts labā, bet iegūtos finanšu līdzekļus ieskaita valsts budžetā.

Satversmes 91.panta pirmais teikums nosaka, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, bet Satversmes 105.pants, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 7.jūlijam iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir šī gada 7.oktobris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu