Ekonomikas ministrija aizvien pozitīvāk vērtē eksporta perspektīvas šajā gadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas osta. Ilustratīvs foto.
Rīgas osta. Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ekonomikas ministrija (EM) arvien pozitīvāk vērtē eksporta attīstības perspektīvas 2021.gadā, aģentūrai LETA atzina EM Analītikas dienesta analītiķis Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2021.gada martā gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 20,6%. Savukārt preču imports apjomi pieauga mērenāk - par 11,9%. Līdz ar to arī tirdzniecības deficīts bija ievērojami mazāks nekā pirms gada.

EM eksperts skaidroja, ka martā gada griezumā eksporta vērtība palielinājās gandrīz visās preču grupās. Strauji auga koksnes un tās izstrādājumu, elektroierīču un iekārtu, minerālo produktu, mehānismu un ierīču, kā arī dzelzs un tērauda eksports. Savukārt samazinājās alumīnija un tā izstrādājumu, kā arī tabakas izstrādājumu eksports.

Gergelevičs informēja, ka martā gada griezumā preču eksporta vērtība uz Eiropas Savienības (ES) valstīm pieauga par 23,9%. Eksports uz ES valstīm straujāk auga uz Lietuvu, Vāciju, Nīderlandi un Franciju, bet samazinājās uz Somiju.

Vienlaikus pieauga eksports arī uz NVS valstīm - par 6,3%. Būtiskāk eksporta vērtība palielinājās uz Krieviju un Ukrainu.

Pēc analītiķa norādītā, martā strauji - par 18,9% - auga eksports arī uz pārējām valstīm. Šajā valstu grupā straujāk eksporta vērtība pieauga uz Apvienoto Karalisti, Turciju un ASV, bet samazinājās uz Maroku.

Preču importa pieaugumu martā gada griezumā veicināja elektroierīču un iekārtu, mehānismu, koksnes un tās izstrādājumu, kā arī dzelzs un tērauda imports. Savukārt samazinājās dzērienu, tabakas un farmācijas produktu importa vērtība, skaidroja Gergelevičs.

Kopumā gada pirmajā ceturksnī eksports pārsniedza pagājušā gada attiecīgā perioda apjomus par 8,6%. Preču imports šajā laika posmā bija par 3% lielāks nekā pirms gada.

"Eksporta attīstības perspektīvas 2021.gadā tiek vērtētas arvien pozitīvāk. Prognozējams, ka, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, pakāpeniski augs arī ekonomiskā aktivitāte un līdz ar to arī eksporta apjomi," atzina ministrijas analītiķis.

Vienlaikus arī nenoteiktība saglabājoties ļoti augsta, galvenokārt, vīrusa izplatības ierobežojošo pasākumu dēļ.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) norāda, ka Latvijas ražotāji turpina audzēt eksporta vērtību, par spīti vīrusa izplatībai un noteiktajiem ierobežojumiem gan Latvijā, gan eksporta partnervalstīs.

"Latvijas preču eksporta vērtība martā ir sasniegusi atkal jaunu rekordu. Un tas kārtējo reizi apliecina mūsu eksportētāju augsto konkurētspēju un spēju pielāgoties mainīgajiem apstākļiem," pauda ministrs.

Viņš uzsver, ka valdībai, izvērtējot vīrusa izplatības ierobežošanai ieviestos pasākumus un situāciju globālajā tirgū, ir jāturpina piedāvāt atbalsts, lai palīdzētu uzņēmumiem turpināt ražot un eksportēt.

Jau ziņots, ka Latvijas preču eksporta vērtība martā sasniegusi jaunu rekordu - Latvija eksportējusi preces 1,34 miljardu eiro vērtībā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Latvija šogad pirmajā ceturksnī eksportēja preces kopumā 3,549 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 8,6% jeb 282,5 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 3,834 miljardiem eiro, kas ir pieaugums par 3% jeb 113,4 miljoniem eiro.

Tādējādi 2021.gada pirmajos trijos mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās sasniedza 7,38 miljardus eiro, kas ir par 5,7% jeb 395,9 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu