ANO uzlabo globālās ekonomikas izaugsmes prognozi; Eiropas perspektīvas - "pieticīgas"

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) uzlabojusi globālās ekonomikas izaugsmes prognozi līdz 5,4%. Tas ir par 0,7 procentpunktiem labāk nekā janvāra prognozē. Tā liecina ANO publiskotais ziņojums.

Tajā teikts, ka pēc straujā ekonomikas sarukuma 2020. gadā (par 3,6%) pasaules ekonomiku šogad gaida 5,4% izaugsme.

Globālās izaugsmes prognozes uzlabošana saistāma ar “ASV un Ķīnas ekonomiskās aktivitātes palielināšanos”, kā arī ekonomikas atlabšanu no Covid-19 pandēmijas radītajām sekām. Turklāt ANO norāda, ka pasaules tirdzniecības apjomi faktiski ir sasnieguši pirmspandēmijas līmeni.

Tajā pašā laikā vērojama nevienmērīga ekonomikas atlabšana dažādos pasaules reģionos. Piemēram, Dienvidāzijas, Āfrikas, Latīņamerikas un Karību jūras baseina valstu ekonomikas izaugsmes perspektīvas tiek sauktas par “trauslām un neskaidrām”. Kas attiecas uz Eiropas valstīm, tad to izaugsmes perspektīvas tiek vērtētas kā “pieticīgas”.

Galvenais iemesls tam ir nevienlīdzība vakcīnu sadalījumā starp valstīm un reģioniem, kā arī atsevišķu politisko bloku iekšienē, ziņo ANO.

“Savlaicīga un plaša pieeja Covid-19 vakcīnām nozīmēs ātrāku pandēmijas beigu posmu un pasaules ekonomikas pāreju uz pastāvīgu izaugsmi,” teikts ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu