Lielbritānijas valdība prezentē jaunus likumus dzīvnieku un vārda brīvības aizsardzībai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Nähtamatud Loomad

Lielbritānijas valdība trešdien iesniegusi parlamentam jaunus likumprojektus, kuru mērķis ir aizsargāt dzīvniekus un vārda brīvību universitātēs.

Likumprojekts par vārda brīvību augstākajā izglītībā ietver jaunus pasākumus, kas prasīs universitātēm un koledžām aizstāvēt vārda brīvību un izskaust "nelikumīgu apklusināšanu", atklāja Lielbritānijas Izglītības ministrija.

Likumprojekts ļaus personām, kas bijušas uzaicinātas uzstāties studentu savienībās, bet kuru uzstāšanās pretestības dēļ atceltas, iesūdzēt universitātes par nespēju nodrošināt viņiem iespēju paust savus uzskatus saskaņā ar vārda brīvību.

Kā viens no piemēriem, ko minējusi Izglītības ministrija, ir vēstule, kuru parakstījuši vairāk nekā 100 augstskolu mācībspēku un kurā izteikta pretestība projektam, kuru vadīja Oksfordas universitātes profesors Naidžels Bigars. Vēstule tapa pēc profesora izteikumiem, ka britiem vajadzētu gan lepoties, gan kaunēties attiecībā uz britu impēriju.

Studentu birojam, kas ir augstākās izglītības regulators Lielbritānijā, būtu tiesības piemērot sodanaudas institūcijām, ja tās pārkāpj noteikumus.

Valdība arī prezentēja Rīcības plānu dzīvnieku labklājības veicināšanai. Likumprojekts nosaka, ka dzīvniekiem ir jūtas, piemēram, viņi spēj just baudu, sāpēs un bailes.

Likumprojekts paredz aizliegt Lielbritānijā reklamēt izjādes ar ziloņiem un citas ārvalstu prakses, kurās netiek nodrošināta dzīvnieku labklājība.

Likumprojekts arī paredz izvērtēt iespēju aizliegt franču nacionālo ēdienu "foie gras", kas tiek gatavots no zosu un pīļu aknām.

Abi likumprojekti nodoti debatēm parlamentā un vēl var tikt mainīti pirms iegūs likuma spēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu