Kas nepieciešams, lai elektroauto paliktu iekārojams arī pēc vairākiem gadiem

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektroauto marķējums uz asfalta
Elektroauto marķējums uz asfalta Foto: Publicitātes foto

Elektrisko transportlīdzekļu tehniskais lēciens un pieaugošā modeļu izvēle pēdējo gadu laikā ir skaidri iezīmējusi autobūves nākotnes vektoru. Tomēr, elektrisko piedziņu izvēloties aizvien lielākam eiropiešu skaitam, auto tirgus pamatlikumi paliek nemainīgi – daži spēkrati saglabā labāku atlikušo vērtību, kamēr citi to zaudē straujāk. Rezultātā pircēji arvien biežāk jautā, kas jāņem vērā, izvēloties elektromobili, lai pēc dažiem gadiem tas tomēr saglabātu pievilcīgu atlikušo vērtību.

Vērtība samazinās, pieaugot konkurencei

Par vienu no moderno elektromobiļu pionieriem var saukt pirmās paaudzes Nissan Leaf, kas debitēja 2010. gadā. Tas bija ne tikai viens no pirmajiem masu elektromobiļiem, bet

kādu laiku praktiski arī vienīgā izvēle, ja pircējs vēlējās tradicionālu hečbeku, kas ir piemērots ikdienas vajadzībām.

Šā iemesla dēļ Leaf atlikusī vērtība sākotnēji turējās diezgan augsta, taču, kad parādījās modernāki modeļi, tie neizbēgami ietekmēja Nissan cenas lietoto automašīnu tirgū. Piemēram, 2015. gadā Kia e-Soul piedāvāja ne vien rotaļīgāku izskatu, bet arī lielāku nobraukuma rezervi. Tādā veidā konkurence, kas izpaudusies gan modernākā tehnikā, gan citās iezīmēs, ir samazinājusi Leaf atlikušo vērtību.

Piemēram, pirmās paaudzes Leaf, kas izgatavots pirms astoņiem, deviņiem gadiem, šobrīd maksā apmēram 8 tūkstošus eiro, kas ir aptuveni 20% no tā sākotnējās vērtības. Jaunākas, sešus līdz septiņus gadus vecas mašīnas, maksā aptuveni 10 tūkstošus jeb apmēram vienu trešdaļu no sākotnējās cenas, savukārt tā paša gada izlaiduma gada korejietis – 14-15 tūkstošus eiro jeb pusi no jauna elektromobiļa cenas.

Kārlis Mendziņš, elektromobiļu entuziasts un tīmekļa vietnes Uzlādēts.lv veidotājs, norāda, ka

tehnoloģiju aktualitāte un sniedzamība ar vienu uzlādi ir galvenie aspekti, kas palīdz uzturēt augstāku atlikušo elektromobiļu vērtību.

“Piemēram, Hyundai Ioniq savulaik maksāja līdzīgi kā Nissan Leaf, bet tagad Ioniq atlikusī vērtība ir augstāka, jo tas ir tehniski modernāks: ar vienu uzlādi var nobraukt lielāku attālumu, tam ir baterijas dzesēšana un elektriskā piedziņa strādā ekonomiskāk,” komentē K. Mendziņš.

Tehnoloģiskais progress

Konkurence starp autoražotājiem virza strauju tehnoloģisko progresu. Pirms desmit gadiem autovadītāji bija gatavi pieņemt elektromobili, kas ar vienu uzlādi nobrauca 100 līdz 150 kilometrus, savukārt tagad uzmanības centrā ir modeļi ar 300 un 400 km sniedzamību. Tas ļauj pieņemt, kas pēc dažiem gadiem to atlikusī vērtība būs labāka, taču eksperts norāda, ka daudz kas būs atkarīgs no tehnoloģiju attīstības gaitas.

Elektroauto Kia EV6
Elektroauto Kia EV6 Foto: Kia

“Kamēr straujos tempos turpinās progresēt bateriju tehnoloģijas un neizlīdzināsies elektrisko un iekšdedzes auto cenas, vērtības kritums pirmajā gadā iznāks visai prāvs. Vienkāršs salīdzinājums: ar benzīnu darbināma Hyundai Kona maksā aptuveni 20 000 eiro, bet elektriskā versija – ap 40 000, taču pēc pieciem gadiem abi automobiļi maksās līdzīgi vai vismaz starp tiem nebūs radikālas cenu atšķirības. Vienlaikus nekur nav teikts, ka pēc gadiem pieciem par normālu elektromobiļa sniedzamību neuzskatīs, teiksim, 800 km, un varbūt Kona, kas tagad šķiet progresīva, cilvēku uztverē kļūs līdzīga vecajam Leaf,” domā K. Mendziņš.

Tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību citiem elektromobiļa parametriem, piemēram, akumulatora uzlādes ātrumam. Lai gan tehnoloģijas attīstās arī šajā jomā, lielai daļai elektromobiļu joprojām ir nepieciešama vismaz pusstunda vai stunda, lai iegūtu pietiekamu lādiņu brauciena turpināšanai.

Daži ražotāji uzlādes jautājumu risina ar 800 voltu sistēmu. Piemēram,

Porsche Taycan, kas ir viens no pirmajiem elektriskajiem modeļiem ar šādu sistēmas spriegumu, ātrās uzlādes stacijā 100 km sniedzamību iegūst vien piecās minūtēs.

Tomēr 800 V sistēma nav ekskluzīva dārgo spēkratu privilēģija un jau tagad ir pieejama daudz lētākos elektromobiļos, piemēram, Kia EV6, kam bateriju no 10 līdz 80 procentu līmenim var uzlādēt 18 minūtēs un enerģijas rezerves 100 km veikšanai papildināt četrās ar pusi minūtēs.

Tas nozīmē, ka starp uzlādēm varēs veikt salīdzinoši lielus attālumus, savukārt uzlādes stacijā pavadītais laiks būs visai īss. Šādi elektromobiļu parametri autovadītāju vajadzības spēs apmierināt diezgan ilgu laiku, tāpēc var prognozēt, ka to atlikusī vērtība paliks salīdzinoši augsta.

Garantijas, kas izkliedē šaubas

Lai gan salīdzinājumā ar iekšdedzes dzinēja automobiļiem elektriskie spēkrati uzbūves ziņā ir vienkāršāki, autovadītāji bieži vien skeptiski raugās uz baterijām, kas ir visdārgākā elektromobiļa daļa.

Elektromobiļu pircēji arīdzan raizējas par elektromobiļu bateriju spējām ilgtermiņā – uzlādes intensitāti un kapacitāti. Taču trīs vai piecus gadus vecas mašīnas turētājam par to nevajadzētu uztraukties.

“Elektromobiļu baterijām atbilstoši Eiropas Savienības prasībām ir astoņu gadu garantija. Vairums ražotāju garantē, ka šā perioda beigās baterijas atlikusī kapacitāte būs 70 procenti vai vairāk,” atgādina K. Mendziņš.

Ar šo garantiju lietots elektromobilis saglabās diezgan augstu atlikušo vērtību pat pēc vairākiem gadiem, turklāt nozīme ir arī auto kopējai garantijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu