Lieliska lasāmviela dāmām!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Apkopojām  "Zvaigzne ABC" pēdējā laikā izdotos romānus dāmām un ne tikai...

ROMANTIĶĒM UN PIEDZĪVOJUMU MEKLĒTĀJĀM

Foto: publicitātes

Ar mīlestību, Pamela (Love, Pamela)

Aktrise. Playboy modele. Seksbumba. Pamelas Andersones vārds neprasa komentārus.

“Ar mīlestību, Pamela” ir neparasts autobiogrāfisks darbs, kurā izjusta dzeja savijas ar prozu, ietērpjot vārdos patieso stāstu par Pamelu Andersoni. Smeldzīgs, lirisks, daudzslāņains un atklāts atmiņu vēstījums par mazpilsētas meiteni, kas sapinusies savu sapņu valgos.

Autobiogrāfijā Pamela stāsta par bērnību Vankūverā, kad piedzīvoja daudzas grūtības, taču ieguva dziļu mīlestību pret darbu, tieksmi tuvināties ar neiederīgajiem un viņus izprast, un nerimstošu vēlēšanos palīdzēt nelaimē nonākušiem dzīvniekiem. Viņa raksta par vēlāk iegūto slavas spozmi, dzīvi Holivudā un Playboy savrupnamā un to, kā atjēdzās, kļuvusi par tabloīdu ēsmu laikā, kad paparaci nekautrējās likt lietā visus līdzekļus, lai sagrautu cilvēka pašvērtējumu.

PAMELA ANDERSONE ir starptautiska izklaides industrijas un sabiedriskā aktīvisma ikona. Viņas fonds Pamela Anderson Foundation atbalsta Pamelai būtiskas iniciatīvas okeānu un lietusmežu aizsardzībai, neaizsargātu sabiedrības grupu atbalstam un dzīvnieku aizstāvībai. Pamelas prioritāte un dziļākais lepnuma avots ir mātes loma – viņa ir izaudzinājusi divus dēlus, Brendonu Tomasu Lī un Dilanu Džegeru Lī.

Foto: publicitātes

Krīzes menedžere

ELEONORA TROJA

Elīza ir izskatīga, labu izglītību ieguvusi un karjerā veiksmīga sieviete, kurai ir pilnīgi skaidrs, kas ir un kas nav pareizi un kādai būtu jāizskatās viņas perfektajai dzīvei. Nesen izšķīrusies no vīra, kurš šiem priekšstatiem īsti neatbilda, viņa sāk darbu perspektīvā mediju uzņēmumā. Darba piedāvājumā teikts, ka viņas uzdevums ir izvest šo uzņēmumu no krīzes. Tomēr realitātē viss izrādās pavisam citādi. Pienāk brīdis, kad Elīza vairs nesaprot, kuram īsti ir iestājusies krīze – uzņēmumam vai varbūt tomēr viņai pašai?

Romānā risinātas daudzas aktuālas tēmas, ieskaitot varas spēles un sievieti “vīrišķīgajā” biznesa pasaulē, taču tas neiztiek arī bez emocijām un autorēm raksturīgā dzirkstošā humora.

Eleonorai Trojai, kas "dzimusi" drēgnā 2004. gada novembra vakarā kādreiz tik populārajā Stabu ielas restorānā “Sarkans”, ir divas galvas, divas sirdis, četras rokas un divas dzīves. Jo reālajā dzīvē autore ir nevis viena persona, bet radošā apvienība. Inga Gorbunova (žurnāla I’mperfekt izdevēja un ReTV galvenā redaktore, raidījuma “Personības kods” vadītāja) un Dana Sinkeviča (žurnāla “Lauku Māja” galvenā redaktore) savu radošo savienību balsta uz līdzīgu humora izjūtu un vērtību izpratni. Abām autorēm ir ilgstoša pieredze medijos un vadošos amatos, bet Eleonora Troja ir viņu kopīgais alter ego ar vieglāku skatu uz dzīvi.

“Krīzes menedžere” ir jau trešais Eleonoras Trojas romāns (iepriekš izdoti darbi “Amazones neraud” un “Savu komētu nedzird”). Tas tika aizsākts laikā, kad neviens vēl pat nenojauta, kā jau pavisam drīz sarežģīsies pasaule. Romāna darbība norisinās pirms pandēmijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Foto: publicitātes

Nepieradināts putns

ZANE ZUSTA

Romāns “Nepieradināts putns” vēsta par uzticēšanos dzīvei un kļūdām, no kurām nav pasargāts neviens. Taču tās var labot... Vai vismaz mēģināt labot. Mazā Linda no skolas pārnāk vien mirkli par vēlu – nekad nesatiktais tētis jau ir aizgājis. Ilgu laiku arī pieaugusī Linda lolo cerību tēvu reiz satikt, taču, kad tāda iespēja rodas, nav pārliecināta, vai to vēlas. Linda, viņas māte un citi pieredz negaidītus likteņa pavērsienus un izdzīvo plašu emociju spektru. Tomēr katrs kritiens dāvā iespēju izplest spārnus un lidot.

“Stāsts ievelk. Lēni un pat nedaudz pret savu gribu – galvenā personāža balss nemanāmi pārņem, kļūstot par tavējo. Emocionāls un sievišķīgs stāstījums.”

Režisore un producente Dace Pūce

“Mazās Lindas ilgas pēc nekad nesatiktā tēva neatstās vienaldzīgu līdzcietīgu sirdi, bet pieaugusī Linda rezonēs daudzos no mums. Autore liek domāt, atcerēties un mīlēt vēl vairāk.”

Rakstniece Dace Rukšāne

Zane Zusta (1982, Liepāja) rakstnieces gaitas aizsāka 2015. gadā ar starptautisku atzinību guvušajām bērnu grāmatām par pūcīti Ucipuci. Savā daiļradē – kā bērniem, tā pieaugušajiem veltītajos stāstos, dzejoļos, romānos, dramatizējumos un filmu scenārijos – Zane runā par emocionālo labbūtību. Vairāki rakstnieces darbi uzreiz pēc iznākšanas ir kļuvuši par bestselleriem – “Tarakāni manā galvā”, “Tarakāni tavā galvā”, “Es esmu Boss”, “Labrīmes, kas mudina bērnu izaugt par labu cilvēku”, “Toto meklē mājas”, “Aiz durvīm”, “Tauriņa spārnu vēzieni”.

Foto: publicitātes

Sāļais sniegs

SANDRA ŠVARCA

Mūsu lasītāji jau iecienījuši Sandras Švarcas aizraujošos detektīvromānus “Klusumu meklējot” un “Pats trakākais”, kā arī sirsnīgos stāstiņus par dzīvniekiem visai ģimenei “Suņu mamma”.

Nelielā apjoma romānā “Sāļais sniegs” iepazīsim rakstnieci jaunā rakursā. Tas ir ļoti personisks un dziļš vēstījums par visai skaudriem notikumiem galvenās varones Dominikas dzīvē dažādos laikposmos, ietverot plašu emociju spektru un ievijot arī vairāku citu personāžu likteņstāstus.

Mazā Dominika stāv sniegā un raud. Kūstošās pārslas uz vaigiem sajaucas ar asarām, un meitenītei šķiet, ka sniegs ir sāļš. Tad pie viņas pienāk kāds laipns onkulis un aicina pie sevis uz mājām…

Vai pieaugušajai Dominikai izdosies tikt galā ar neizdzēšamajiem sūrās bērnības nospiedumiem atmiņā un turpmākās skarbās dzīves radītajām sekām, vai arī virsroku gūs nopietnā mentālā slimība, atriebības alkas, vēlme pārtraukt šo dzīvi?

“Manu skatienu piesaista oranžs plankums, kas tuvojas. Tā ir meitene spilgtā sporta tērpā ar Ziemassvētku galvas rotājumu – ziemeļbrieža ragiem.

Sniegs kļūst vēl sāļāks, pa maniem vaigiem nu plūst vesela upe asaru. Kāpēc es nevaru tik bezrūpīgi dzīvot? Kāpēc nevaru uzvilkt galvā muļķīgus ragus un skriet visiem pelēkajiem ļautiņiem garām, izstarojot laimi un vēloties to dāvāt?

Atbildi es, protams, zinu. Ar tādu atmiņu bagāžu es nedrīkstu darīt to, ko dara parasti ļaudis, – priecājas, mīl, dāvā viens otram pēcnācējus...”

KRIMIĶU FANĒM

Foto: publicitātes

Vārnas

LAURA VINOGRADOVA

Pie lasītājiem dodas Eiropas Savienības balvas literatūrā laureātes Lauras Vinogradovas jaunais darbs “Vārnas” – emocionāli piesātināts, skarbi patiess garstāsts, kura centrā ir bērnunama audzēknes Sannas un viņas meitas Lias likteņi.

Bērnunama uzspiestais zīmogs paliek Sannas dvēselē uz visu mūžu, taču arī Liai jācīnās gan ar sevi, gan apkārtējo vidi, lai spētu pieņemt sevi tādu, kāda viņa ir, – atšķirīga no citiem.

Bet tad Lia un viņas tēvs Andrejs negaidot saskaras ar savām saknēm – kādu romu dzimtu, no kuras viņi līdz šim ir mantojuši vien ārējo izskatu…

Foto: publicitātes

Ciglītis (The Goldfinch)

DONNA TARTA

Teo Dekers trīspadsmit gadu vecumā zaudē māti katastrofā, kurā pats brīnumainā kārtā izglābjas, taču šī nelaime satricina viņa dzīves pamatus. Teo paliek Ņujorkā pilnīgi viens, un viņu savā paspārnē uzņem bagāta drauga ģimene. Zēnu mulsina jaunā mājvieta Parka avēnijā, skolā viņš jūtas vientuļš, sāpīgi ilgojas pēc mātes un daudzus gadus paliek sirsnīgi pieķēries mazai, savādi valdzinošai gleznai, kura viņam visvairāk saistās ar māti. Šīs gleznas dēļ Teo beigu beigās nonāk noziedzīgās pasaules labirintos un bīstamu, tumšu darījumu centrā.

“Ciglītis” ir spriedzes pilns ceļojums ne vien pa Ameriku un Eiropu, bet arī pa likteņa līkločiem, kur jāpiedzīvo zaudējumi un apsēstība, kur nepieciešams izdzīvot un izgudrot sevi no jauna, jāsastop mīlestība un nolemtība. Tā ir valdzinoša un spēcīga drāma, kurā apvienojas neaizmirstami, spilgti tēli un aizraujoši sižeta pavērsieni.

Donna Tarta, amerikāņu rakstniece, par saviem romāniem, kas tulkoti jau četrdesmit valodās, saņēmusi gan literāro kritiķu, gan lasītāju atzinību. Viņas pirmais romāns “Slepenā vēsture” tika izdots 1992. gadā. 2003. gadā par romānu “The Little Friend” autore saņēmusi WH Smith literāro balvu un nomināciju Orange daiļliteratūras balvai. Par savu jaunāko romānu “Ciglītis” Donna Tarta saņēmusi Pulicera balvu un Andrew Carnegie medaļu par labāko daiļliteratūras darbu.

KLASIKU MĪLOŠAI

Foto: publicitātes

Kara dienasgrāmatas 1939-1945 (Krigsdagböcker 1939–1945)

ASTRIDA LINDGRĒNE

Pirms mēs iepazinām Astridu Lindgrēni (1907–2002) ar grāmatām par Pepiju Garzeķi, viņa ar ģimeni dzīvoja Stokholmā un spēra savus pirmos soļus rakstniecībā.

Sākoties Otrajam pasaules karam, Astrida Lindgrēne rakstīja dienasgrāmatas, kurās dokumentēja kara šausmas. Šajās dienasgrāmatās mums atklājas jaunas rakstnieces un vienlaikus mātes, un gluži ikdienišķas stokholmietes pārdzīvojumi un emocijas. Mēs iepazīstam Astridu gan kā drosmīgu kara un vardarbības kritiķi, gan kā ļoti precīzu un vērīgu pasaules notikumu apskatnieci. Lappusi pa lappusei mēs uzzinām viņas domas par produktu normēšanu, informācijas ierobežotību, padomju iebrukumu Somijā un ļaunuma dabu, kā arī par privātiem pārdzīvojumiem, finansiālām grūtībām un sarežģījumiem, kurus viņai nākas pārvarēt kā mātei un rakstniecei.

Astridas Lindgrēnes “Kara dienasgrāmatas” Zviedrijā tika izdotas jau pēc rakstnieces nāves (2015). Zviedrijas mediji tās nodēvēja par “nepārspējamu kara stāstu” un “šokējošu vēstures stundu”. Šī grāmata, kurā iekļautas ģimenes fotogrāfijas, avīžu izgriezumi un faksimila lappuses, veido ļoti personisku liecību par Eiropu kara laikā.

TRADĪCIJU CIENĪTĀJAI

SEVIS IZZINĀŠANAI

Foto: publicitātes

Pavedināšana kā māksla (The Art of Seduction)

ROBERTS GRĪNS

Mūsdienu pasaulē nekas nesniedz lielāku varu kā spēja pavedināt. Lai iegūtu šādu varu, jums nav pilnīgi jāmaina raksturs vai jāuzlabo āriene, jo pavedināšana ir psiholoģijas, nevis skaistuma spēle, un jebkurš cilvēks var kļūt par tās meistaru.

Šarms, prasme pārliecināt un radīt ilūzijas ir tikai daži no pavedinātāju talantiem. Viņi spēj vienlaicīgi manipulēt, maldināt un aplaimot. Grāmatā aplūkoti 9 galvenie pavedinātāju tipi un soli pa solim aprakstīts arī pats pavedināšanas process.

Grāmatas nolūks ir apbruņot jūs ar pārliecināšanas un šarma ieročiem, lai apkārtējie palēnām zaudētu pretošanās spēju, nesaprotot, kā un kāpēc tas notiek.

Roberts Grīns (Robert Greene) ir amerikāņu rakstnieks, pasaulē populāru grāmatu “Karš. 33 stratēģijas”, “48 varas likumi” un “Likumi katrai dienai” autors.

Foto: publicitātes

Imūnsistēma. Ceļojums pa noslēpumainu sistēmu,kas uztur mūs dzīvus (Immune)

FILIPS DETMERS

“Filips Detmers palīdz izprast ne tikai cilvēka imūnsistēmas reakciju skaisto un dīvaino mehāniku, bet arī to, kas darbojas (un, iespējams, vēl svarīgāk, kas nedarbojas!), lai stiprinātu imunitāti.” Džons Grīns, “Mūsu zvaigžņu vaina” autors

Pamodies no rīta, tu jūti kņudināšanu kaklā un galvassāpes; uzmācas doma, ka atkal pieķēries kāds vīruss. Tikmēr tevī norisinās episks karš, kurā dzīvību zaudē miljoniem cīnītāju. Imūnsistēma ir viena no plašākajām un sarežģītākajām organisma sistēmām. Bez tās mēs nomirtu pāris dienu laikā. Filips Detmers to salīdzina ar cilvēka organismu sargājošu cietoksni, kurā nemitīgi risinās nežēlīgas kaujas gan ar sakāvēm, gan uzvarām.

Katra grāmatas nodaļa ir veltīta kādam imūnsistēmas elementam, piemēram, antivielām un iekaisumiem, vai draudiem, piemēram, baktērijām, alerģijām un vēzim. Autors atklāj, kāpēc nav iespējams “stiprināt imūnsistēmu”, kā parazīti tiek garām organisma aizsardzībai, kas notiek brūcēs un kā darbojas vīrusi.

Filips Detmers (Philipp Dettmer) ir Kurzgesagt – In a Nutshell dibinātājs un galvenais autors. Kurzgesagt ir viens no YouTube lielākajiem zinātniskajiem kanāliem ar vairāk nekā četrpadsmit miljoniem abonentu un vienu miljardu skatījumu. Detmera mērķis ir saistoši un visiem saprotamā veidā izskaidrot sarežģītas idejas.

Foto: publicitātes

Gaisma, ko nesam. Kā tikt pāri nedrošiem laikiem (THE LIGHT WE CARRY. OVERCOMING IN UNCERTAIN TIMES)

MIŠELA OBAMA

"Esmu sapratusi, ka pašapziņa un ievainojamība iet roku rokā un visiem cilvēkiem, lai vai kas notiktu, piemīt tieksme pēc labā. Gaišums vairo drosmi. Ja apzināties savu gaišo pusi, tad esat sevi iepazinis un varat godīgi izstāstīt savu stāstu. Mana pieredze rāda, ka šādas zināšanas par sevi rada uzticēšanos, savukārt uzticēšanās dāvā iekšēju mieru un spēju saglabāt perspektīvu, ļaujot veidot jēgpilnas attiecības ar citiem cilvēkiem. To es uzskatu par visu lietu pamatu. Viena cilvēka nestā gaisma iededz gaismu kādā citā. Viena stipra ģimene dod spēku daudzām citām. Viena aktīva kopiena spēj aizraut sev līdzi tos, kuri vēl nav iesaistījušies. Lūk, kāds spēks piemīt gaismai, ko nesam."

Šī grāmata ir Mišelas Obamas plašu atzinību guvušo memuāru “Izaugt” turpinājums.

Bijusī Amerikas pirmā lēdija tajā sniedz praktiskus padomus un stratēģiskus ieteikumus, kā šodienas ārkārtīgi nedrošajā pasaulē saglabāt cerību un līdzsvaru. Viņa pauž pārliecību, ka, dodot savu gaismu citiem, mēs izgaismojam iespējas, ko slēpj apkārtējā pasaule, atklājam dziļāku patiesību un rodam ceļu uz nākotnei.

Mišela Obama grāmatā risina atklātu dialogu ar lasītāju, pievēršoties jautājumiem, kas nodarbina daudzus: Kā veidot ilglaicīgas un godīgas attiecības? Kā atšķirīgu uzskatu gadījumā atrast to, kas vieno un spēcina? Kā rīkoties, izjūtot šaubas vai bezpalīdzību?

Ko darīt, ja pēkšņi šķiet, ka visa kā ir par daudz?

Ar sev raksturīgo humoru, vaļsirdību un iejūtību viņa atklāj savas vērtīgākās pieredzes un atziņas, tādas kā “izrādiet laipnību”, “pacelieties pāri” un veidojiet savu “virtuves galda” cilvēku loku, kurā ietilptu gan jūsu uzticamākie draugi, gan mentori. “Gaisma mūsos” iedvesmos lasītāju dziļāk ielūkoties paša dzīvē, rast sevī prieka avotu un jēgpilni pavadīt arī nemierīgus laikus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu