"Periodika.lv" un "Grāmatas" brīvā piekļuvē ikvienam interesentam būs līdz gada beigām

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Periodika.lv
Periodika.lv Foto: periodika.lv

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) digitālās kolekcijas "Periodika.lv" un "Grāmatas" brīvā piekļuvē ikvienam interesentam būs līdz šī gada beigām, informē LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Viņš atzīmēja, ka šogad kolekcijas ir papildinātas ar jaunu saturu - tie ir gan iepriekš nedigitalizēti izdevumi, gan jau pieejami materiāli, bet ar iztrūkstošo numuru papildinājumiem.

Portālā "Periodika.lv" būs pieejams laikraksts "Sports", kas izdots no 1955. līdz 2001. gadam un ir centrālais izdevums par sportu Latvijā. Laikrakstā ietverta informācija, piemēram, par treniņprocesu, intervijas ar sportistiem, ziņas par mazāk zināmiem sporta veidiem. Zilberts atzīmēja, ka šis būs vērtīgs materiāls Latvijas sporta vēstures pētniekiem.

Tāpat portāls ir papildināts ar žurnālu "Zinātne un tehnika", kas iznācis no 1960. līdz 1989. gadam. Tajā pieejami dažādu zinātņu nozaru speciālistu populārzinātniski raksti par tā laika aktualitātēm ķīmijā, bioloģijā, inženierzinātnēs, astronomijā, par datorzinātnes pirmsākumiem Latvijā, materiāli arī par humanitārajām jomām - vēsturi un filozofiju.

Portālā "Periodika.lv" būs lasāms žurnāls "Veselība", kas iznāca no 1958. līdz 1998. gadam, kur pieejami Latvijas mediķu populārzinātniski raksti par dažādām medicīnas nozarēm. Tāpat kolekcija ir papildināta ar zinātnisko žurnālu sēriju "Latvijas Zinātņu Akadēmijas Vēstis. A.daļa", kur pieejami Latvijas zinātnieku rakstu un pētījumi humanitārajās zinātnēs. Interesentiem būs pieejams arī žurnāls "Rīgas Modes", kas iznāca no 1949. līdz 1963.gadam.

Zilberts norādīja, ka papildinātais saturs portālā "Periodika.lv" iekļauj laikrakstu "Jaunākās Ziņas", kas izdots no 1911. līdz 1940. gadam, laikrakstus krievu valodā - "Segodnha" un "Rižskij vestnik", kas attiecīgi izdoti no 1919. gada līdz 1940. gadam un no 1869. līdz 1917. gadam.

Savukārt portālā "Grāmatas" ir pieejama "Latviešu konversācijas vārdnīca", juridisko un militāro zinātņu lekciju pieraksti, kur lasāmi Latvijas pirmās brīvvalsts laika vadošo speciālistu jurisprudencē un militārajās zinātnēs vadīto lekciju konspekti: civiltiesībās, tirdzniecības un baznīcu tiesībās, kara mākslas vēsturē, taktikā, ballistikā un militārajā topogrāfijā.

Jaunais abu kolekciju saturs ir digitalizēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Latvijas valsts projektā "Kultūras mantojuma satura digitalizācija. 1. kārta".

LNB pārstāvis pavēstīja, ka periodisko izdevumu digitālajā krātuvē "Periodika.lv" apkopoti vairāk nekā 1400 laikrakstu un žurnālu digitālās versijas - no 1748.gada līdz mūsdienām. Savukārt grāmatu portālā iekļautas ap 10 000 komerciālajā apritē neesošu grāmatu, kas aptver laika posmu no 16.gadsimta līdz 21.gadsimta sākumam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu