ASV vakcinētajiem vairs nebūs iekštelpās jāvalkā sejas maskas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ņujorka. Ilustratīvs foto
Ņujorka. Ilustratīvs foto Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) ceturtdien paziņoja, ka atceļ prasību obligāti valkāt sejas maskas iekštelpās cilvēkiem, kas pilnībā vakcinēti pret Covid-19.

"Jebkurš, kas ir pilnīgi vakcinēts, var piedalīties iekštelpu un ārtelpu pasākumos - lielos vai mazos, bez maskas valkāšanas vai fiziskas distancēšanās," sacīja CDC direktore Rošela Valenska.

"Ja jūs esat pilnīgi vakcinēti, tad varat sākt darīt lietas, kuras bijāt pārtraukuši darīt pandēmijas dēļ."

Lēmums pieņemts pēc datu uzkrāšanās,

kuri parāda ļoti augstu vakcīnu efektivitāti ne tikai simptomātiskas Covid-19 novēršanā, bet arī inficēšanās novēršanā.

Daži ar prieku reaģēja uz šo lēmumu, bet citi bija piesardzīgi un sacīja, ka turpinās valkāt maskas sabiedrībā, lai gan ir pilnīgi vakcinēti.

Retajā gadījumā, kad kāds pēc pilnīgas vakcinācijas inficējies, pētījumi rāda, ka viņam liela vīrusu daudzuma atrašanās degunā ir mazticama, tātad ir mazticama slimības nodošana tālāk.

CDC savā vietnē informēja, ka sejas maskas vēl var būt obligātas lidmašīnās, autobusos, vilcienos un citos sabiedriskā transporta līdzekļos, kā arī lidostās un sabiedriskā transporta stacijās.

Pilnīgi vakcinētiem starptautiskajiem ceļotājiem, ierodoties ASV, vēl ir jāveic testi trīs dienu laikā pēc lidojuma vai jāuzrāda dokuments par atveseļošanos no Covid-19 pēdējos trijos mēnešos.

Valenska sacīja, ka cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu vajadzētu parunāt ar ārstu pirms atteikšanās no sejas masku valkāšanas.

Viņa arī piebilda, ka lēmums var tikt mainīts, ja situācija pasliktinātos.

ASV prezidents Džo Baidens reaģēja uz CDC lēmumu, televīzijas uzrunā paziņojot amerikāņiem, ka šī ir "diža diena" cīņā pret Covid-19 un ka viņi tagad var "atkal smaidīt".

"Jūs šo visu esat izturējuši. Kad jūsu valsts lūdza jūs vakcinēties, jūs to izdarījāt. (..) Jūs izdarījāt to, ko es uzskatu par jūsu patriotisko pienākumu. Tā mēs nonācām pie šīs dienas. Es kā prezidents varu teikt, ka esmu apmierināts (..), bet neesmu pārsteigts," sacīja Baidens.

Baidens atzīmēja, ka jaunu Covid-19 gadījumu skaits ir sarucis 49 no 50 ASV štatiem, bet

jaunu nāves gadījumu skaits samazinājies par 80% līdz zemākajam līmenim kopš 2020.gada aprīļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu