Erdogans: Francijas likumprojekts cīņai ar islāma separātismu ir giljotīna demokrātijai (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto: Turkish Presidency via AP

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien kritizējis Francijas plānoto likumprojektu cīņai ar islāma "separātismu", nosaucot to par giljotīnu demokrātijai.

Likumprojekta kritiķi Francijā un ārvalstīs apgalvo, ka tas uzspiež kauna zīmi musulmaņiem un dod valstij jaunas pilnvaras ierobežot vārda brīvību un reliģisko organizāciju darbu.

"Šī likuma pieņemšana (..) būs giljotīnas trieciens Francijas demokrātijai," paziņoja Erdogans, uzsverot, ka likumprojekts ir pretrunā ar cilvēktiesībām, ticības brīvību un Eiropas vērtībām.

Erdogans pauda pārliecību, ka pašreizējā likumprojekta versija tikai kalpotu ekstrēmismam, pakļautu spiedienam nevalstiskās organizācijas un piespiestu jaunus cilvēkus izvēlēties starp savu ticību un izglītību.

"Mēs aicinām Francijas varasiestādes un pirmkārt prezidentu [Emanuelu] Makronu rīkoties saprātīgi," sacīja Erdogans. "Mēs sagaidām ātru šī likumprojekta atsaukšanu."

Turcijas prezidents arī paziņoja, ka ir gatavs sadarboties ar Franciju risinot drošības un integrācijas jautājumus, taču attiecības abu līderu starpā ir saspringtas.

Francijas valdība ir ierosinājusi likumprojektu, kas paredz stingrāk vērsties pret islāmistu "separātismu". Likumprojekts piešķirtu valstij plašākas pilnvaras izvērtēt un aizliegt reliģiskas organizācijas, kas atzītas par apdraudējumu valstij.

Erdogans jau iepriekš bija iztecies, ka šie pasākumi ir vērsti pret musulmaņiem.

Pagājušā gada oktobrī Erdogans apšaubīja Makrona garīgo veselību, apsūdzot viņu naida kampaņā pret islāmu. Makrons šādus pārmetumus izpelnījās, aizstāvot karikatūristu tiesības atainot pravieti Muhamedu.

Francijas un Turcijas starpā valda domstarpības arī jautājumos par Lībiju, Sīriju, Vidusjūras austrumiem citām lietām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu