Kā par "smiekla naudu" fiktīvi mainījās Putina pils īpašnieki (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina, Ekrānuzņēmums

Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespaidīgās Gelendžikas pils pārdošana 2011.gadā uzņēmējām Aleksandram Ponomarenko bija fiktīva - tās iepriekšējie formālie īpašnieki par šo objektu saņēma vien desmit miljonus rubļu (111 500 eiro), bet pēc “pārdošanas darījuma” pārdevēja kontrolēti uzņēmumi turpināja greznās rezidences pārvaldīšanu, secinājusi Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Par fiktīvajām pils “īpašnieku” maiņām stāstīts jau šā gada sākumā publicētājā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija komandas pētījumā, bet tagad šo informāciju izdevies apstiprināt arī BBC krievu valodas izdevuma, kura rīcībā nonākusi virkne dokumentu, kas sniedz ieskatu Gelendžikas kompleksa būvniecības pirmajos gados.

Par Putina pils eksistenci plašākai sabiedrībai pirmo reizi kļuva zināms 2010.gadā pēc tam, kad toreizējām Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam atklātu vēstuli nosūtīja uzņēmējs Sergejs Koļesņikovs, kurš apgalvoja, ka viņš piedalījies šī projekta realizēšanā.

Koļesņikovs publicēja virkni dokumentu, kas saistīti ar projekta realizēšanu un pavēstīja, ka projektu uzrauga uzņēmējs Nikolajs Šamalovs, kurš darbojas Putina interesēs.

2011.gada sākumā Koļesņikovs sniedza interviju laikrakstam “Novaja gazeta”, kura rīcībā vēlāk nonāca arī līgums par pils celtniecību, kurā pieminēta arī Krievijas prezidenta lietu pārvalde.

Kā vēsta BBC, jau dažas dienas pēc “Novaja gazeta” publikācijas esot ticis sagatavots “rīcības plāns” , kura mērķis bija ierobežot negatīvo ietekmi, ko pils projektam varētu nodarīt Koļesņikova aktivitātes.

Viens no variantiem šajā plānā esot bijis kriminālvajāšanas sākšana pret Koļesņikovu, tomēr šis plāns nav ticis īstenots, jo tajā brīdī Koļesņikovs jau bija pametis Krieviju, bet viņa vajāšana radītu plašas starptautiskas izmeklēšanas riskus.

Paralēli tam, tika izstrādāts arī mediju plāns komunikācijai par projekta vēsturi, radot vairākas versijas par pils projektu un tā īstenošanas gaitu.

Brīdī, kad informācija par Putina pili kļuva publiska, kompleksa oficiālais īpašnieks bija uzņēmējs Nikolajs Šamalovs. BBC rīcībā esošajos dokumentos atrodama informācija, ka ticis pieņemts lēmums kompleksu “pārdot”, jo Šamalova aktīvu lielums neatbilstot projekta mērogiem. Tāpēc nolemts projektu “pārdot” Ponomarenko, kuram bijušas attiecīgas “finansiālās iespējas”.

Ponomarenko pils “īpašnieka” statusam esot izvēlēts arī tāpēc, ka viņš bijis Putinam pietuvinātā uzņēmēja Arkādija Rotenberga biznesa partneris.

Pils “pārdošanas” darījums tika noslēgts 2011.gada 18.februārī. Tomēr uzreiz pēc darījuma Ponomarenko struktūras uzreiz noalgojušas Šamalovam piederošu uzņēmumam kompleksa pārvaldīšanai.

Lai ierobežotu cilvēku piekļuvi pils kompleksam pieguļošajās teritorijās, 2011.gadā tika diskutēts par iespējām “nodot” šos īpašumus Federālā Drošības dienesta (FDD) vai Federālā apsardzes dienesta pārraudzībā. Toreiz no šī plāna tika nolemts atteikties, tomēr pēc četriem gadiem pils kompleksa teritorijai pieguļošie meži tikuši nodoti beztermiņa lietošanā FDD Krasnodaras apgabala pārvaldei.

Kremlis, lūgts komentēt BBC publiskoto informāciju, kārtējo reizi paziņoja, ka tas viss “esot muļķības” un ka Putinam ar Gelendžikas pili neesot nekāda sakara.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu