Foto ⟩ Kā tiek ražotas Covid-19 vakcīnas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Vai kādreiz esi prātojis, kā izskatās Covid-19 vakcīnu ražošanas process? Piedāvājam ieskatīties amerikāņu farmācijas milža "Pfizer" rūpnīcā Pīrsā, Beļģijā, kur tiek ražotas sadarbībā ar kompāniju "BioNTech" izstrādātās "Comirnaty" vakcīnas.

Pīrsas rūpnīcā pēdējo divu mēnešu laikā viesojies gan Beļģijas karalis Filips, gan arī Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

"Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas ražošanas process ilgst 60 dienas. Vienā piegājienā var saražot vienu līdz trīs miljonus vakcīnas devu, vēsta ASV medijs "USA Today".

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Foto: John Thys /Pool via REUTERS
Foto: John Thys /Pool via REUTERS

Nelielajā flāmu pilsētiņā Pīrsā esošā ražotne ir viena no vietām, kur tiek ražotas Eiropas Savienības (ES) valstīm paredzētās "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas. "Šī ražotne bija pirmā Eiropā, kas lielā apjomā sāka ražot mRNS vakcīnu," pēc rūpnīcas apmeklējuma 23.aprīlī paziņoja Leiena.

Kā darbojas vakcīna?

Vakcīna Comirnaty satur molekulu ar nosaukumu RNS ziņnesis (mRNS), kam ir uzdots veidot S-proteīnu. Šāds pats proteīns atrodas uz SARS-CoV-2 vīrusa virsmas, un tas vīrusam nepieciešams, lai iekļūtu organisma šūnās.

Kad cilvēkam tiek injicēta vakcīna, dažas tās šūnas nolasīs mRNS norādes un pagaidu režīmā saražos S-proteīnu. Cilvēka imūnsistēma pēc tam atpazīs šo proteīnu kā svešu, sāks ražot antivielas un aktivizēs T šūnas. Ja vēlāk cilvēks nonāks saskarē ar SARS-CoV-2 vīrusu, viņa imūnsistēma to atpazīs un būs gatava organismu pret to aizsargāt.

Vakcīnas mRNS nesaglabājas organismā, bet īsi pēc vakcinēšanās sadalās un izvadās no organisma.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu