Parakstīts sadarbības memorands par datora nodrošināšanu katram bērnam (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: fizkes, Shutterstock

Parakstīts Valsts prezidenta padomnieces informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ievas Ilvesas piedāvātais sadarbības memorands "Dators ikvienam bērnam", lai katram skolēnam nodrošinātu ierīci mācību apguvei, piektdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sēdē atklāja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa atklāja, ka parakstītais memorands ļaus virzīties tuvāk jaunajam mācību sākumam, kuram gatavošanās lielākoties notiks arī vasarā.

Aprīļa beigās Valsts prezidents Egils Levits ar vairākām amatpersonām plānoja parakstīt sadarbības memorandu "Dators ikvienam bērnam". Memorandu bija paredzēts parakstīt kopā ar izglītības un zinātnes ministri, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP), LPS priekšsēdi Gintu Kaminski, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Arvilu Ašeradenu (JV) un Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētāju Juri Pūci (AP).

Taču memoranda parakstīšana tika pārcelta, jo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lūdza piedāvātajam memorandam precizēt iesaistīto pušu atbildības.

Aģentūrai LETA IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš norādīja, ka sadarbības memorandā interneta nodrošināšana netika iekļauta, savukārt IZM uzstāja, ka gan mājsaimniecību, gan skolu kontekstā to ir nepieciešams iekļaut un skatīt.

Viņš atgādināja, ka IZM pirms trīs mēnešiem parakstījusi sadarbības memorandu ar Latvijas lielākajiem interneta nodrošinātājiem, lai skolēni un skolotāji internetu varētu patērēt bez maksas šajā mācību gadā. Ņemot vērā, ka IZM uzņēmās iniciatīvu par interneta nodrošināšanu mācību apguvei līdz šim, IZM sadarbības memorandā aicināja turpmāk par savas kompetences jautājumiem atbildību uzņemties attiecīgajām ministrijām.

Znotiņš uzsvēra, ka interneta kvalitāte un pieejamība nav IZM, bet gan Satiksmes ministrijas (SM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) kompetence un atbildība. Tāpēc ministrija aicināja pārējos sadarbības memoranda partnerus uzņemties atbildību par savu nozaru jautājumiem, lai kopīgi īstenotu projektu. Politiķis norādīja, ka IZM nav vienai jācīnās šīs problēmas risināšanā.

Politiķis atzīmēja, ka būtiska nozīme ir ne tikai nodrošināt darbam ierīces un internetu, bet arī nodrošināt tehnisko atbalstu, piemēram, gadījumos, kad ierīcei nepieciešama labošana, remonts.

Znotiņš pauda cerību, ka līdz ar šo sadarbības memorandu daļa datoru varētu būt pieejami jau nākamā mācību gada sākumā - septembrī, oktobrī. Viņš atzīmēja, ka nav garantijas, ka Covid-19 pandēmijas dēļ visas klases varēs atgriezties klātienes mācībās, tāpēc ir jābūt gataviem nodrošināt datorus attālinātajām mācībām. "Mēs nevaram gaidīt, ka datori būs 2022.gada janvārī vai februārī," viņš piebilda.

Viņš atzīmēja, ja datori no ārvalstu ražotāja ir piegādājami uz jaunā mācība gada sākumu, IZM būs gandarīta, savukārt, ja tomēr datorus nevar piegādāt uz rudens sākumu, tad, IZM ieskatā, nepieciešamais datoru apjoms starptautiskajā pasūtījumā ir jāsadala, lai daļu datoru jau varētu bērniem nodrošināt.

Kā ziņots, "TV3 Ziņām" Ilvesa stāstīja, ka ir sāktas sarunas ar informācijas tehnoloģiju milžiem "Microsoft" un "Google", lai datorus skolēniem un skolotājiem iegādātos krietni izdevīgāk. Turklāt to varētu finansēt par Eiropas Savienības naudu. Tiek lēsts, ka šādi iegādāts dators izmaksātu divus līdz trīs simtus eiro, nevis virs 600 eiro kā līdz šim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu