Lietuva piešķirs 200 000 "AstraZeneca" vakcīnas devu Austrumu partnerības valstīm (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
''AstraZeneca'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''AstraZeneca'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Andreas Gebert/SCANPIX

Lietuva līdz 1.oktobrim kā humāno palīdzību piešķirs 200 000 "AstraZeneca" ražotās Covid-19 vakcīnas devu Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības valstīm, paziņoja amatpersonas.

Tostarp 100 000 vakcīnas devu paredzētas Ukrainai, 15 000 devu - Gruzijai un 11 000 devu - Moldovai, piektdien nolēma Lietuvas valdība.

"Mēs saprotam, ka šis daudzums nav pietiekams, lai glābtu šīs valstis no situācijas, kādā tās nokļuvušas. Tomēr mēs nevaram tikai runāt par solidaritāti. Mums jāsper pirmais solis un jāparāda, kas ir reālā solidaritāte. Tā ir ne tikai vārdi, tā nozīmē arī rīcību," sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Viņš apliecināja, ka Lietuva uz Austrumu partnerības valstīm nosūtīs "AstraZeneca" vakcīnu.

"Runa ir par "AstraZeneca"," preses konferencē sacīja Landsberģis, atbildot uz jautājumu, kāda vakcīna tiks nosūtīta Austrumu partnerības valstīm.

Premjerministre Ingrīda Šimonīte teica, ka vakcīnas devas Austrumu partnerības valstīm netiks piešķirtas tūlīt un ka trešais ceturksnis ir reālistiskāks termiņš.

Ja īstenosies labākais iespējamais scenārijs, Lietuva līdz trešā ceturkšņa beigām būs saņēmusi vairāk vakcīnu devu, nekā nepieciešams visu tās iedzīvotāju vakcinācijai, sacīja veselības ministra vietniece Živile Simonaitīte.

Viņa piebilda, ka par vakcīnas devu piešķiršanu katrai valstij būs vajadzīgs atsevišķs valdības lēmums.

Lietuva, kur ir 2,7 miljoni iedzīvotāju, līdz šim saņēmusi 1,4 miljonus Covid-19 vakcīnas devu.

ES Austrumu partnerības valstis ir Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu