VARAM: Tukuma pašvaldība nevar ierobežot domes darbinieka cilvēktiesības vai vēlēšanu tiesības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Tukuma pašvaldība nevar ierobežot domes darbinieka cilvēktiesības vai vēlēšanu tiesības, izvērtējot rīkojumu, ar kuru pašvaldības darbiniekiem aizliegts piedalīties priekšvēlēšanu aktivitātēs pirms pašvaldību vēlēšanām, aģentūrai LETA skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

VARAM vērsa uzmanību uz Satversmes 99.pantā un 102. pantā nostiprinātajām tiesībām uz domas un apziņas brīvību, kā arī uz tiesībām apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās.

Ministrija norādīja, ka nav nekāda tiesiska pamata aizliegt visiem pašvaldību darbiniekiem piedalīties priekšvēlēšanu aģitācijā no darba pienākumiem brīvajā laikā, jo starp pašvaldību darbiniekiem var būt arī personas, kas pašas kandidē pašvaldību vēlēšanās vai izrāda interesi tikties ar deputātu kandidātiem.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM sabiedrisko attiecību nodaļa, ministrija pieprasīs Tukuma novada domei papildu skaidrojumu par šāda rīkojuma tiesisko pamatu un argumentāciju.

Tāpat ministrija norādīja, ka visi jautājumi par priekšvēlēšanas aģitācijas pieļaujamību, tās ierobežojumiem un iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitācijā ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kompetencē.

Jau ziņots, ka ar Tukuma novada pašvaldības izpilddirektores Ineses Valteres rīkojumu Tukuma novada domes darbiniekiem ir aizliegts piedalīties politisko partiju vai apvienību rīkotajās diskusijās, citos priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumos vai aktivitātēs.

Šāds rīkojums izdots, ņemot vērā, ka "atsevišķi Tukuma novada domes darbinieki ir saņēmuši uzaicinājumus piedalīties politisko partiju vai politisko partiju apvienību rīkotajās diskusijās, kas notiek laikā līdz 2021.gada 5.jūnijam, kā savas jomas eksperti pašvaldībā". Rīkojumā pausts, ka nav iespējams noteikt, cik lielā mērā šīs diskusijas tiks izmantotas kā priekšvēlēšanu aģitācija.

Tāpēc, "lai izvairītos no situācijas, ka Tukuma novada domes darbinieki tiek iesaistīti priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumos", izdots attiecīgais rīkojums, kas dalību domes darbiniekiem šādos pasākumos aizliedz.

Tukuma novada pašvaldības bijusī izpilddirektore un "Vienotības" saraksta līdere gaidāmajās vēlēšanās Dace Lebeda vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lūdzot nekavējoties atcelt pašvaldības izpilddirektores 12.maijā izdoto rīkojumu.

Viņa uzskata, ka rīkojums ir acīmredzams Satversmē noteikto brīvību un tiesību pārkāpums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu