Zavadska: Covid-19 pote, jaucot dažādu ražotāju vakcīnas, patlaban nav atbalstāma (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska.
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska. Foto: Paula Čurkste/LETA

Patlaban nav zinātnisku pierādījumu un kopumā nav atbalstāma cilvēku vakcinācija pret Covid-19, jaucot dažādu ražotāju vakcīnas, aģentūrai LETA skaidroja Valsts imunizācijas padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Pēc profesores paustā, patlaban nav daudz datu par to, kāda būtu vakcīnu efektivitāte un ierosinātā imūnā atbilde gadījumā, ja personas vakcinācijas ciklā tiek izmantotas dažādu ražotāju vakcīnas, piemēram, saņemot «AstraZeneca» kā pirmo devu un «Pfizer»/«BioNTech» - kā balstvakcīnu.

«Šobrīd vienīgā ekspertiem zināmā vakcīnu jaukšana apzināti, pētniecības nolūkos, lai varētu sniegt tālākās rekomendācijas un zinātniskos pierādījumus, ir tikai Lielbritānijā,» atzīmēja eksperte, papildinot, ka šajā pētījumā tika uzsvērts, ka sagaidāmās reakcijas tajā pacientu grupā, kur notika vakcīnu jaukšana, bija izteiktākas.

Turklāt Zavadska vērsa uzmanību uz faktu, ka šis pētījums bija principā mērķēts tieši uz senioriem, lai gan kopumā no vakcīnām pret Covid-19 sagaidāmās reakcijas ir izteiktākas tieši jaunākiem cilvēkiem. Līdz ar to

profesore neizslēdz iespēju, ka vakcīnu jaukšanas gadījumā jaunākiem cilvēkiem varētu būt izteiktākas sagaidāmās reakcijas.

Patlaban Vācija un Francija ir atļāvušas jaukt dažādu ražotāju vakcīnas, tomēr, kā atzīmēja Zavadska, tas tiek darīts «dažādu nezinātnisku iemeslu dēļ». «Tur pagaidām rezultātu nav, un tas viss ir bijis galvenokārt uz politiskiem vai procesa pamatojumiem balstīts,» skaidroja profesore.

Pēc viņas paustā, pašlaik nav datu, kas ļautu pateikt, ka šie cilvēki ir tādā pašā - labākā vai sliktākā - aizsardzībā, nekā tie, kam ir uz zinātniskiem pierādījumiem lietotas vakcīnu shēmas.

Vāl viens aspekts šajā jautājumā ir par Digitālā zaļā sertifikāta attiecināšanu uz šīm personām, kas ir vakcinētas ar dažādu ražotāju vakcīnām. Proti, patlaban nav oficiāli apstiprināta un pieņemta vienota pieeja, ka gadījumā, ja ir jauktas dažādas vakcīnas, šim cilvēkam var piešķirt šo sertifikātu. Pēc profesores paustā, tas saistās ar to, ka

šobrīd nav apstiprinātas shēmas, kā arī trūkst pierādītu datu par to, kā šāda vakcinācija iedarbojas uz jebkuras formas Covid-19 infekciju, kā arī uz asimptomātiskajām formām.

Līdz ar to ekspertes vērtējumā kopumā Latvijā šāda situācija nav atbalstāma, un šobrīd Latvijā tā varētu tikt pieļauta divu iemeslu dēļ - grūtniecības vai anafilakses gadījumos.

Jau ziņots, ka ceturtdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) žurnālistiem pavēstīja, ka, ja Latvijā aptrūktos «AstraZeneca» vakcīnu devas otro pošu veikšanai, vakcinācijas procesa noslēgšanai varētu izmantot citu ražotāju vakcīnas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu