Salvīni: Dragi valdība nespēs īstenot reformas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Itālijas premjerministrs Mario Dragi nespēs īstenot svarīgākās reformas, kuras pieprasa Eiropas Savienība (ES), jo viņa vienotības valdība ir pārāk sašķelta šajos jautājumos, sestdien paziņojis nacionālkonservatīvās partijas "Līga" līderis Mateo Salvīni.

Laikrakstiem sniegtajās intervijās Salvīni pavēstījis, ka 2022.gada sākumā gaidāmajā parlamenta balsojumā par nākamo prezidentu atbalstīs Dragi kandidatūru. Gadījumā, ja Dragi šo amatu pieņems, viņa vadītā valdība automātiski kritīs, paverot ceļu uz pirmstermiņa vēlēšanām.

"Jebkurā gadījumā, tā nebūs šī valdība, kas reformēs tiesu un nodokļu sistēmu," sarunā ar laikrakstu "La Repubblica" uzsvēris "Līgas" līderis, norādot, ka kabinetā pārstāvētajām kreisi centriskajām partijām šajā jautājumā ir ļoti atšķirīgs viedoklis no tiem kolēģiem, kas pārstāv centriski labējās partijas.

Dragi valdību, kas pie varas nāca februārī, atbalsta gandrīz visas parlamentā esošās partijas, kas pārstāv visplašāko politisko spektru. Tāpēc delikātos jautājumos ir ārkārtīgi grūti panākt vienošanos.

Dragi ir apsolījis īstenot vērienīgas reformas, lai tiktu pie 200 miljardiem eiro, kurus ES atvēlējusi atlabšanai pēc Covid-19 pandēmijas.

Starp solītajām reformām, ar kurām kabinets vēl nav iepazīstināts, ir birokrātijas mazināšana, pārāk komplicētā nodokļu kodeksa pārskatīšana un ārkārtīgi lēnā tiesu sistēmas darba paātrināšana.

ES līdzekļi tiks piešķirti pakāpeniski, un tas nozīmē, ka to plūsmu iespējams apturēt, ja reformas netiek īstenotas.

Pašreizējā parlamenta pilnvaru termiņš beidzas 2023.gadā, un gadījumā, ja Dragi nākamā gada sākumā kļūst par Itālijas prezidentu, viņa ierosinātais reformu ieviešanas grafiks tiek atmests un jaunajai valdībai viss jāsāk no nulles.

"Cik tas atkarīgs no mums, gadījumā, ja viņš piekrīt, nākamais valsts galva būs Dragi," laikrakstam "Corriere della Sera" norādījis Salvīni.

Dragi jau sen medijos tiek minēts kā pašreizējā prezidenta Serdžo Matarellas dabiskais pēctecis, taču viņš pats joprojām nav izteicies, vai viņš šo amatu maz vēlas.

Aptaujas liecina, ka nākamajās vēlēšanās uzvarēs Salvīni vadīto labējo partiju bloks. Tomēr "Līgu" pašas vadītajā blokā var apsteigt otra nacionālkonservatīvā partija - "Itālijas brāļi", kuras popularitāte strauji aug.

Kā norāda politikas analītiķi, Salvīni, saskaroties ar draudiem, ka var zaudēt neapstrīdamo līdera lomu labējo nometnē, varētu dot priekšroku pēc iespējas agrāk rīkotām vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu