No darba Maskavas metro atbrīvoti jau gandrīz 100 Navaļnija atbalstītāji (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Maskavas metro
Maskavas metro Foto: EPA/Scanpix

Pēc Alekseja Navaļnija atbalstītāju datu bāzes nopludināšanas no darba Maskavas metro atbrīvoto skaits sasniedzis jau gandrīz 100 cilvēkus. Šie darbinieki bija apliecinājuši savu vēlmi piedalīties Navaļnija atbalsta akcijā, ko sākotnēji bija iecerēts rīkot, kad tai pieteiksies pusmiljons atbalstītāju, taču, pateicoties kādam Navaļnija fonda darbiniekam, kurš sadarbojās ar Krievijas Federālo drošības dienestu, šo cilvēku saraksts tika publiskots.

Par no darba atbrīvoto Maskavas metro darbinieku aptuveno skaitu raidsabiedrībai „Doždj” pavēstīja „Maskavas metro” neatkarīgās arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks Vasīlijs Šeļakovs.

Viņš precizēja, ka pagaidām nav iespējams nosaukt precīzu atlaisto darbinieku skaitu, un atzina, ka viņu skaits var pārsniegt 100 cilvēkus un, iespējams, pat sasniegt 200 cilvēkus.

No darba atbrīvoto vidū ir metro vilcienu vadītāji, staciju dežuranti, eskalatoru apkalpojošais personāls un citi darbinieki. Šeļakovs paskaidroja, ka cilvēki ar arodbiedrību sazinājās tieši pa tālruni, kā arī rakstīja interneta vietnei un arodbiedrības grupai sociālajā tīklā „VKontakte”. „Daudzi atlaistie tagad sēž mājās, ir noslēgušies sevī un vēl nemaz nav vērsušies [pie arodbiedrības],” viņš piebilda.

Kā atzīmēja Šeļakovs, metro darbinieki savu atlaišanu tieši saista ar Navaļnija mītiņam reģistrējušos personu datu bāzes nopludināšanu. Turklāt dažu darbinieku tiešie vadītāji atlaišanu pamatoja ar to, ka viņi „neciena varas iestādes”.

17.maijā Maskavas metro arodbiedrības birojā notiks sanāksme, kurā tiks pilnībā apkopoti to cilvēku saraksti, kuri sūdzējušies par atlaišanu Navaļnija atbalsta dēļ, un tad viņi arī sāks gatavot sūdzību Maskavas metro prokuratūrai par  darba līgumu nelikumīgu izbeigšanu. Pēc Šeļakova teiktā, arodbiedrība plāno ierosināt tiesas procesu vai arī sagatavot atsevišķas atlaisto darbinieku prasības.

Raidsabiedrība „Doždj” šo situāciju lūdza komentēt arī oficiālajam Maskavas metro preses dienestam, taču tur no komentāriem atturējās, skaidrojot, ka vēl nav iepazinušies ar šo informāciju.

Iepriekš desmitiem bijušo un pašreizējo Maskavas metro darbinieku raidsabiedrībai „Doždj” stāstīja par masveida atlaišanu sakarā ar to, ka viņu vārdi bija apvienotajā Navaļnija atbalstītāju datubāzē. Kopumā 33 cilvēki apstiprināja, ka pēc pušu vienošanās viņiem tika lūgts parakstīt iesniegumus par darba attiecību izbeigšanu.

Pēc darbinieku stāstītā, visos gadījumos vadība rīkojās pēc viena scenārija: priekšnieki aicināja viņus uz sarunu un teica, ka viņu pakalpojumi vairs nav vajadzīgi. Pēc tam darbiniekam tika piedāvāts atkāpties no amata pēc pušu vienošanās, nemaksājot papildu algas, pretējā gadījumā viņiem draudēja ar atlaišanu saskaņā ar pantu par disciplīnas pārkāpšanu. Šeļakovs precizēja, ka atsevišķās struktūrvienībās vispirms kāds piezvanīja darbiniekiem un teica, ka nākamajā dienā viņiem ir brīvdiena, bet pēc tam izrādījās, ka viņi tiek apsūdzēti par darba kavēšanu.

Aprīlī internetā tika nopludināta vietnē free.navalny.com reģistrēto personu datu bāze, kuru Navaļnija atbalstītāji sāka veidot, lai vāktu pieteikumus dalībai mītiņā opozicionāra atbalstam.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu