Levits atkārtoti aicina piemērot samazināto PVN likmi grāmatniecībai un medijiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: ILMARS ZNOTINS / AFP

Valsts prezidents Egils Levits ir atkārtoti aicinājis valdību un Saeimu piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi grāmatniecībai un masu medijiem, aģentūrai LETA uzsvēra prezidenta padomniece kultūrpolitikas jautājumos Sarmīte Ēlerte.

Atsaucoties uz Valsts prezidenta paziņojumu par atbalstu latviešu oriģinālliteratūras un masu informācijas līdzekļu pieejamībai, Ēlerta vērsa uzmanību uz valsts pirmās personas pausto, ka latviešu valodas attīstību un ilgtspēju stiprina tās lietojums publiskajā telpā un kvalitatīva satura pieejamība latviešu valodā par visdažādākajiem sabiedrības dzīves jautājumiem.

Tāpēc, prezidenta ieskatā, valsts valodas politikai mērķtiecīgi jāveicina kvalitatīva satura valsts valodā pieejamība. Viņa ieskatā joma, kura valodas apritē gan saglabā valodas senākos slāņus, gan visaktīvāk turpina valodu attīstīt, ir oriģinālliteratūra un literāri tulkojumi, savukārt valodas ikdienas apriti visaktīvāk ietekmē mediji.

Levits paziņojumā par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas nostiprināšanu norādīja, ka viņš ir rosinājis noteikt samazinātu PVN likmi latviešu oriģinālliteratūrai, kā arī masu informācijas līdzekļiem latviešu valodā, lai sniegtu nepieciešamo atbalstu latviešu grāmatniecībai un medijiem. Viņš arīdzan uzsvēra, ka te arī būtu nepieciešams konkrēts likumdevēja lēmums šī jautājuma jēdzīgai nokārtošanai."

Ēlerte uzsvēra, ka Valsts prezidents ir argumentēti norādījis uz nepieciešamību nostiprināt konstitucionālās vērtības - latviešu valodas - pozīcijas un atbalstīt mediju pieejamību, kas kalpotu Latvijas valsts demokrātiskajam diskursam. Viņas ieskatā, būtu vērts uzdot jautājumu par samazinātā PVN piemērošanas virzību Finanšu un Kultūras ministrijām, kā arī attiecīgajām Saeimas komisijām.

Ēlerte arīdzan pieminēja Krišjāņa Kariņa (JV) rezolūciju, kurā Ministru prezidents Kariņš ir uzdevis ministrijām iepazīties un savas kompetences ietvaros ņemt vērā Valsts prezidenta 2021.gada 26.aprīļa ziņojumā "Par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas nostiprināšanu" minēto.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu