Cūkas un grauzēji spēj elpot caur dibenu. Vai arī mums piemīt šāda spēja? (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūkas
Cūkas Foto: Unsplash

Vai tu tagad elpo? Visticamāk, jā. Iesūknē savās plaušās svaigu vai ne tik svaigu gaisa šalti un ar skaļāku vai klusāku skaņu izpūt to ārā. Un tā uz riņķi. Tā elpo lielākā daļa zīdītāju. Citādāk tie neprot. Izņemot cūkas un grauzējus. Zinātnieki saka, ka šie, maigi sakot, īpatņi spēj elpot arī caur dibenu.

Tehniski, skābekļa nogādāšana organismā pa taisno zarnu varētu palīdzēt pacientiem ar dažādām elpošanas problēmām. Tiesa, tikai tad, ja šī dīvainā spēja piemistu arī cilvēkiem.

“Zarnu elpošana” izklausās ārkārtīgi dīvaini, tomēr šī spēja jau kādu laiku nav nekas jauns. Zināms, ka tā piemīt, piemēram, zivīm un citiem jūras iemītniekiem. Piemēram, jūras gurķi un saldūdens sami skābekļa trūkuma gadījumā spēj palielināt skābekļa uzņemšanu, elpojot ar savām zarnām.

Dabiski, ka tas raisīja jautājumu: vai citi dzīvnieki – to skaitā zīdītāji - arī to spēj? Lai arī tas šķita maz ticami, Japānas un Amerikas zinātnieku komanda nolēma to izpētīt, lai beidzot noskaidrotu, vai nākotnes cilvēki var cerēt uz rektālajiem ventilatoriem.

“Mākslīgie plaušu ventilatori spēlē nozīmīgu lomu pacientu ārstēšanā, kuri cieš no plaušu slimībām, piemēram, pneimonijas,” stāstīja gastroenterologs Takanori Takebe.

Sākumā pētījuma subjekts bija laboratorijas peles, kurām – par laimi, izmantojot anestēziju – anālajā atverē tika ievietots īpaša skābekļa ventilācijas sistēma un tika izraisīts skābekļa bads jeb hipoksija. Kontroles grupas pelēm savukārt šāds ventilācijas aparāts netika pierīkots.

No kontroles grupas pelēm neviena neizdzīvoja ilgāk par 11 minūtēm, savukārt 75% peļu, kurām bija pierīkots anālais ventilators, izdzīvoja veselas 50 minūtes. Tas ir fascinējoši, tiesa, jāņem vērā, ka pirms ventilatora ievietošanas no zarnu sieniņām bija jāaizvāc gļotāda, lai palielinātu skābekļa uzņemšanu. Cilvēku pacientiem tas diez vai būtu iespējams.

Līdzīga procedūra kā ar pelēm vēlāk tika veikta arī ar cūkām. Izrādījās, ka arī tās zināmā mērā spēj elpot caur dibenu, vēstīts vietnē "EurekAlert!".

Zinātnieki joprojām cer, ka nākotnē tas būs iespējams arī cilvēkam. Turēsim īkšķus arī mēs.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Med”.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu