Baltkrievijas medija "Tut.by" birojā un redaktoru dzīvesvietās notiek kratīšanas (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievu policija. Ilustratīvs foto.
Baltkrievu policija. Ilustratīvs foto. Foto: - / TUT.BY / AFP

Baltkrievijas neatkarīgais medijs "Tut.by" ziņo, ka tā birojā un vairāku redaktoru dzīvesvietās otrdien notiek kratīšanas.

Kratīšanas vairākās vietās, tostarp "Tut.by" galvenās redaktores Marinas Zolotovas dzīvesvietā, veic Baltkrievijas Valsts kontroles Finanšu izmeklēšanu departaments. Pēc departamenta darbinieku ierašanās pārtrūkuši sakari ar "Tut.by" žurnālistiem un fotogrāfiem, kuri atradās birojā.

Kratīšanas notikušas gan "tut.by" centrālajā, gan reģionālajos birojos, kā arī "tut.by" līdzdibinātāja Kirila Vološina mājās.

Ziņu aģentūrai AFP Zolotova apliecināja, ka nespēj sazināties ar vairākiem "tut.by" darbiniekiem.

Neilgi pēc tam, kad parādījās ziņas par kratīšanu, portālam "Tut.by" vairs nebija iespējams piekļūt.

Valsts kontroles Finanšu izmeklēšanas departaments, kas apstiprinājis kratīšanu veikšanu, ir ar plašām pilnvarām apveltīta struktūra un jau iepriekš izmantota represijās pret opozīciju.

Departaments otrdien apstiprināja, ka pret "tut.by" tiek veikta izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Departaments veica arī izmeklēšanu pret Lukašenko oponentu Viktoru Babariko, kas divus mēnešus pirms augusta prezidenta vēlēšanām tika aizturēts.

Babariko atrodas apcietinājumā, un viņam gaidām tiesa lietā par korupciju un naudas atmazgāšanu.

"Tut.by" ir neatkarīgais ziņu portāls, kas aktīvi sekoja līdzi plašajiem protestiem, kas izcēlās pēc 2020.gada 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju oficiālo uzvarētāju tika pasludināts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, neraugoties uz ziņām par neskaitāmiem pārkāpumiem. "Tut.by" arī rakstīja par drošības iestāžu vardarbību un represijām pret aizturētajiem protestētājiem.

Šī gada martā "Tut.by" žurnālistei Katerinai Borisevičai tika piespriests pusgadu ilgs cietumsods par "ārstniecības noslēpuma izpaušanu" - viņa ziņoja, ka mirušais Ramans Bandarenka nebija piedzēries, kā to ziņoja valdības kontrolētie televīzijas kanāli.

Decembrī tiesa "Tut.by" atņēma plašsaziņas līdzekļa statusu, pamatojot šādu lēmumu ar to, ka "nepietiekama informācija" tā publicētajos materiālos varētu kaitēt valdības interesēm. Portāla redakcija norādīja, ka Informācijas ministrija esot paudusi iebildumus pret trim materiāliem no vairāk nekā 4000 ziņām, kas tika publicētas vairāku mēnešu laikā.

Pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu