Ungārijas parlaments atceļ ES Tiesas pelto likumu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ungārijas parlaments otrdien atcēlis likumu, kas bija vērsts pret ārvalstu finansējumu saņemošajām nevalstiskajām organizācijām (NVO) un par kuru Eiropas Savienības (ES) Tiesa bija atzinusi, ka ar to tiek pārkāptas ES pamattiesības.

Premjerministra Viktora Orbāna nacionālkonservatīvās valdības 2017.gadā pieņemtajā likumā bija noteikts, ka NVO, kas saņem ārvalstu finansējumu, pārsniedzot zināmu robežu, ir jāreģistrē varasiestādēs un tām jāatklāj savu ziedotāju vārdi.

Informācija tika publicēta tīmeklī.

Ungārijas valdība skaidroja, ka likuma mērķis bijis palielināt caurredzamību, tomēr kritiķi apgalvoja, ka valdība šādi mēģinājusi kaunināt oponentus.

Kritiķi pieļāva, ka šis likums tika izstrādāts, lai vērstos pret ASV miljardieri Džordžu Sorosu, kurš Ungārijā atbalsta valdības oponentu organizācijas.

Pagājušajā mēnesī valdība iesniedza parlamentā likumprojektu, uzsākot likuma aizstāšanas procesu.

Šajā likumprojektā attiecībā uz NVO paredzēti jauni nosacījumi. Piemēram, Valsts Revīzijas birojam būs jāsagatavo gada ziņojumi par NVO, kuru gada bilance pārsniedz noteiktu naudas summu.

19 NVO, tostarp "Amnesty International", "Greenpeace" un Helsinku Cilvēktiesību komiteja sūdzējušās, ka valsts ar šo likumprojektu radīs jaunus šķēršļus NVO darbībai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu