Ukraina nosoda Krievijas īstenoto Krimas tatāru apspiešanu (8)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X

Ukraina otrdien nosodījusi Krievijas represijas pret tatāriem okupētajā Krimas pussalā.

"Mēs nepiedosim, ka 70 gadus vēlāk Krievijas aneksijas dēļ jūs atkal bijāt spiesti pamest savas mājas," paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, apritot 77 gadiem kopš padomju diktatora Josifa Staļina laikā sākās Krimas tatāru deportācija uz Uzbekistānu. Toreiz tika izsūtīti apmēram 200 tūkstoši Krimas tatāru, tai skaitā daudz sieviešu un bērnu.

"Un tos no jums, kas palikuši, vajā un iesloga okupācijas vara," piebilda Zelenskis.

Krimas tatāru stāvoklis ir dramatiski pasliktinājies, kopš Ukrainai piederošo Krimas pussalu 2014.gadā okupēja un anektēja Krievija. Šīs minoritātes pārstāvji tiek sistemātiski iebiedēti, aizturēti un nepatiesi apsūdzēti terorismā, konstatējusi cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch".

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba otrdien sacīja, ka "Krievija turpina sistemātiski apspiest Krimas tatārus".

Ministrs sacīja, ka Maskava īsteno represijas, balstoties uz reliģiju, liedz Krimas tatāriem, kas pārsvarā ir musulmaņi, viņu ekonomiskās un lingvistiskās tiesības un safabricē viņiem kriminālapsūdzības.

Kuleba arī aicināja atzīt Krimas tatāru deportāciju par genocīdu.

Ukrainas Ārlietu ministrija paziņoja, ka kopš 2014.gada Krimā politiski vajāti aptuveni 230 cilvēki, tostarp aptuveni 160 tatāri, bet nepaskaidroja, kādi pasākumi pret viņiem vērsti.

Ministrija pavēstīja, ka vairāk nekā 50 cilvēki, tostarp 25 tatāri ir miruši Krievijas varasiestāžu rīcības rezultātā, galvenokārt spīdzināšanas rezultātā.

Krievija noliedz, ka īstenotu politiskas represijas, bet regulāri ziņo par islāmistu vai teroristu aizturēšanu Krimā.

Kopš Krimas okupācijas Krievija ir aizliegusi tatāriem 18.maijā pieminēt Staļina īstenotās deportācijas.

2017.gadā ANO secināja, ka cilvēktiesību situācija Krimā ir ievērojami pasliktinājusies, un pārmeta Krievijai daudzu un nopietnu pārkāpumu pastrādāšanu šajā teritorijā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu