ASV nosoda Erdogana izteikumus kā "antisemītiskus"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: ADEM ALTAN / AFP

ASV otrdien asi kritizēja Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu par viņa izteikumiem, kuros viņš nosodījis Izraēlas triecienus Gazas joslai, un nosauca šos izteikumus kā "antisemītiskus".

"ASV stingri nosoda prezidenta Erdogana nesenos antisemītiskos izteikumus par ebreju tautu un atzīst tos par peļamiem," paziņoja Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

"Mēs aicinām prezidentu Erdoganu un citus turku līderus atturēties no musinošiem izteikumiem, kuri var kūdīt uz tālāku vardarbību," sacīja Praiss.

Erdogans, kura politiskā karjera sakņojas islāmismā, 18 savas varas gados ir aizstāvējis palestīniešus, lai gan Turcija ir viena no nedaudzajām musulmaņu valstīm, kas uztur attiecības ar Izraēlu.

Viņš ir apsūdzējis Izraēlu "terorismā" pret palestīniešiem un nesen pateica, ka "tas ir viņu (Izraēlas) dabā".

"Viņi ir slepkavas pat tiktāl, ka nogalina bērnus, kas ir piecus vai sešus gadus veci. Viņi ir apmierināti, tikai sūcot to asinis," sacīja Erdogans.

Erdogans arī kritizēja ASV prezidentu Džo Baidenu par viņa diplomātisko atbalstu Izraēlai, sakot, ka ASV līderim ir "asiņainas rokas".

Domājams, ka jaunākās epizodes tālāk pasliktinās attiecības starp Turciju un ASV.

Baidens, stājoties amatā, solīja ieņemt stingrāku nostāju pret Erdoganu, kuru viņš raksturoja kā patvaldnieku. Aprīlī Baidens spēra vēsturisku soli, atzīstot Osmaņu impērijas īstenotās armēņu masu slepkavības no 1915. līdz 1917.gadam par genocīdu.

Baidens un Erdogans tomēr ir vienojušies jūnijā sarīkot savu pirmo tikšanos NATO Briseles samita laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu