Mūrniece: Latvija turpinās uzturēt stingru Krimas aneksijas neatzīšanas politiku (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvija uztur un turpinās uzturēt stingru Krimas aneksijas neatzīšanas politiku, neļaujot šim jautājumam pazust no starptautiskās dienaskārtības, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), Ukrainas galvaspilsētā Kijevā tiekoties oficiālā vizītē ar Krimas tatāru pārstāvjiem.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, Mūrniece teikusi, ka šajās dienās mēs atceramies padomju režīma īstenotos noziegumus pret Krimas tatāriem. Viņasprāt, pašreizējos apstākļos šī ir īpaši skumja diena, jo Krimas pamatiedzīvotāji jau atkal ir zaudējuši savu dzimteni un ir pakļauti vajāšanai.

Parlamenta priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka Latvijas parlaments ir atzinis Krimas tatāru deportācijas par genocīdu.

Godinot Krimas tatāru deportāciju upuru piemiņu, pie Latvijas vēstniecības ēkas Kijevā deportāciju 77.gadadienā otrdien tika pacelts Krimas tatāru karogs. Krimas tatāru politiskais līderis Refats Čubarovs uzsvēra, ka ir nepieciešama strauja rīcība, jo tik nelielai tautai bez savas zemes draud iznīcība.

Kijevā Mūrniece tikās arī ar 2019.gadā no Krievijas cietuma atbrīvoto kinorežisoru Oļegu Seņcovu un citiem politieslodzīto atbrīvošanas platformas pārstāvjiem. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka starptautiskā sabiedrība nedrīkst aizmirst, ka cietumos Krievijas kontrolētajās Ukrainas teritorijās un Krievijā savas pārliecības dēļ atrodas daudzi Ukrainas patrioti, un ir jāprasa to iespējami drīza atbrīvošana. Platformas pārstāvji aicināja šo jautājumu atkal aktualizēt starptautiski, lai izdarītu spiedienu uz Krieviju.

Tāpat Saeimas delegācija nolika ziedus pie Nebesnaja sotņa upuru memoriāla, kas veltīts Maidanā bojāgājušo protestētāju piemiņai.

Saeimas priekšsēdētaja Kijevā atklāja piemiņas plāksni par godu latviešu agronomam Indriķim Koham, kurš izveidoja Ukrainas lauksaimniecības bibliotēku, kā arī apmeklēja Ukrainas galvaspilsētā izveidoto Latvijas skvēru.

Kopā ar Mūrnieci oficiālā vizītē Ukrainā uzturas arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš (JV).

Šodien Saeimas delegācija apmeklēs karadarbības skarto Austrumukrainas reģionu, kur tiksies ar Ukrainas kareivjiem un vietējiem iedzīvotājiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu