ES rezervē papildu 1,8 miljardus "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Anikin Denis/Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) ar farmācijas uzņēmumiem "BioNTech" un "Pfizer" parakstījusi trešo līgumu, visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vārdā no 2021.gada beigām līdz 2023.gadam rezervējot papildu 1,8 miljardus vakcīnas pret Covid-19 devu, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Līgums paredz iegādāties vēl 900 miljonus pašreizējās vakcīnas un vīrusa variantiem pielāgotu vakcīnu devu, kā arī iespēju vēl 900 miljonus devu iepirkt papildus. Līgums izvirza prasību, lai vakcīnas tiktu ražotas ES un turpat atrastos arī tām būtiski nepieciešamo sastāvdaļu avoti. Tajā arī noteikts, ka no piegāžu sākuma brīža - 2022.gada - ES tās ir garantētas.

EK uzsvēra, ka ar šiem uzņēmumiem uz spēkā esošo līgumu pamata un saskaņā ar ieviesto kārtību ir izveidota laba sadarbība, tāpēc būs nodrošināts, ka devas tiek piegādātas laikus. Ir pastiprināta iespēja dalībvalstīm savas devas - arī ar mehānisma "Covax" starpniecību - tālāk pārdot vai ziedot ārpussavienības valstīm, tādējādi veicinot, ka piekļuve vakcīnām visā pasaulē ir globāla un taisnīga. Šis jaunais līgums stiprinās ES vakcīnražošanas jaudu, tādējādi dodot iespēju apkalpot citus pasaules tirgus.

Šodienas līgums ar aliansi "BioNTech/Pfizer" papildina daudzveidīgo portfeli ar vakcīnām, ko paredzēts ražot Eiropā, un jau parakstītos līgumus ar uzņēmumiem "AstraZeneca", "Sanofi-GSK", "Janssen Pharmaceutica NV", "Curevac", "Moderna" un pašu "BioNTech/Pfizer". EK uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" izstrādātajām vakcīnām ir piešķīrusi tirdzniecības atļauju ar nosacījumiem. Šis daudzveidīgais vakcīnu portfelis nodrošina, ka Eiropai ir pietiekami daudz devu, lai imunizētu visus iedzīvotājus, arī pret vīrusu variantiem, akcentēja EK.

"BioNTech" ir Vācijas uzņēmums, kas ar ASV reģistrēto uzņēmumu "Pfizer" sadarbojas jaunas, uz matricas RNS (mRNS) bāzētas vakcīnas izstrādē. Bioloģijā mRNS ir būtiska loma, jo tā informāciju no dezoksiribonukleīnskābes (DNS) pārnes uz šūnu olbaltumvielu sintēzes mehānismu. Uz mRNS bāzēta vakcīna nodrošina, ka pēc šīs informācijas tiek radīti nekaitīgi vīrusa fragmenti, ko cilvēka organisms izmanto, lai veidotu imūnreakciju, kura pasargā no slimības vai palīdz ar to cīnīties.

Pēc EK paustā, ņemot vērā pamatīgu zinātnisko novērtējumu, izmantoto tehnoloģiju, šo uzņēmumu pieredzi vakcīnu izstrādē un faktu, ka ar to ražošanas jaudu pietiek, lai apgādātu visu ES, EK nolēma joprojām atbalstīt šo vakcīnu. EK turklāt šo līgumu papildinās arī ar citiem līgumiem par vakcīnām, kuru pamatā ir citas tehnoloģijas, tādējādi turpinot sekmīgo portfeļa pieeju, kas bija pieņemta jau no sākuma.

EK 17.jūnijā nāca klajā ar Eiropas stratēģiju, kā paātrināt iedarbīgu un drošu Covid-19 vakcīnu izstrādi, ražošanu un ieviešanu. EK pirkuma priekšlīgumos vakcīnu ražotājiem daļēji finansē sākotnējās izmaksas, apmaiņā gūstot tiesības noteiktā periodā iegādāties noteiktu skaitu vakcīnas devu.

Ņemot vērā pašreizējos un jaunos SARS-CoV-2 variantus, EK un dalībvalstis ar uzņēmumiem, kuru vakcīnas veido ES portfeli, risina sarunas par jauniem nolīgumiem, kas dotu iespēju pietiekamā daudzumā iegādāties ātri pielāgotas vakcīnas, lai stiprinātu un pagarinātu imunitāti.

Jauno vakcīnu iegādei dalībvalstis var izmantot programmas "React-EU" paketi. Tā ir viena no lielākajām programmām jaunajā instrumentā "Next Generation EU", kurš turpina un paplašina krīzes reaģēšanas un krīzes seku novēršanas pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu