Ornitologi aicina neaiztikt un nepārvietot putnu mazuļus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Viktor Sergeevich/Shutterstock

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina cilvēkus nejaukties dabas procesos un, atrodot putnu mazuļus, neaiztikt un nepārvietot tos, bet atstāt neskartus tajā pašā vietā, informēja LOB īstenotā projekta "Dzīvais pavasaris" koordinatore Latvijā Kitija Balcare.

"Ik gadu saņemam satrauktus jautājumus par to, ko darīt ar atrastu putnu mazuli. Vēršam uzmanību, ka putnu mazuļi nav jāglābj. Putni mēdz atstāt ligzdas, vēl nemācēdami lidot. Vecāki vēl aizvien pieskata šos putnus. Paturot prātā, ka vairākas putnu sugas arī ligzdo uz zemes, tur atrastie putni, visticamāk, atrodas savā īstajā vietā," skaidro LOB pārstāvis ornitologs Agnis Bušs.

Putnu mazuli nevajagot aiztikt un nekādā gadījumā to nedrīkst nest uz mājām, tādējādi atņemot to putna ģimenei un tābrīža mājvietai.

Gadījumā, ja ir atrasts putnu mazulis, labākā rīcība ir neiejaukšanās dabas procesos un putna atstāšana tur, kur tas ieraudzīts. Kritiskās situācijās, ja putns ir savainots, par to jāziņo pašvaldībai, kurai jārīkojas saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likumu vai jāsazinās ar veterinārārstu.

Ornitologi arī brīdina - ja cilvēks pieiet ligzdai pārāk tuvu, tas var iztraucēt un aizbiedēt ligzdojošos putnus, atstājot olas vai mazuļus bez vecākiem. Pieaugušo putnu uztraukums nodod ligzdas atrašanās vietu iespējamiem postītājiem.

Ligzdas postīšana ir likuma pārkāpums. Ja kāds no ligzdas zog olas vai putnēnus vai ja tuvējā apkaimē tiek iznīcināta svarīga ligzdošanas vieta, par to nekavējoties ir jāinformē Dabas aizsardzības pārvalde.

Tas, kā cilvēks var palīdzēt putnam ligzdošanas laikā, ir parūpēties par to, lai putnus neapdraud mājdzīvnieki, piemēram, kaķi, un necirst kokus un krūmus ligzdošanas laikā, kā arī pļaut zāli putniem draudzīgā veidā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu