Britu aktierim un režisoram Deksteram Flečeram tiks piešķirta Lietuvas pilsonība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda piešķīris Lietuvas pilsonību britu aktierim un režisoram Deksteram Flečeram.

Dekrētu par pilsonības piešķiršanu izņēmuma kārtā viņš parakstījis, uzklausot Pilsonības lietu komisijas ieteikumu.

"Deksters Flečers ir viens no spilgtākajām radošajām personībām, kas, nebūdamas dzimušas Lietuvā, savu personisko likteni un radošos plānus cieši saista ar mūsu valsti un stiprina tās autoritāti visā pasaulē," norādījis prezidents.

1966.gadā dzimušais Flečers ar Lietuvu saistīts aptuveni gadsimta ceturksni. Kopš 1997.gada viņš precējies ar lietuviešu teātra un operas režisori Daļu Ibelhauptaiti. Savas vairāk nekā četrdesmit gadus ilgās kino karjeras laikā Flečers piedalījies daudzās skatītāju atzinību iemantojušās Lielbritānijas un ASV filmās un seriālos, tai skaitā 1998.gadā tapušajā Gaja Ričija lentē "Lock, Stock and Two Smoking Barrels", bet režijā debitējis 2011.gadā ar filmu "Wild Bill". Režisējis Eltonam Džonam veltīto muzikālo biogrāfisko filmu "Rocketman", producējis Fredijam Merkūrijam veltīto lenti "Bohemian Rhapsody".

Kā norādīts paziņojumā, ko izplatījis Ibelhauptaites teātris "Vilnius city opera", Flečers Lietuvas pilsonības piešķiršanu uzskata par saviļņojošu notikumu un pamudinājumu darboties, lai turpinātu nest pasaulē Lietuvas vārdu.

"Tas iedvesmo darboties tālāk, dodot kaut pavisam nelielu ieguldījumu, lai Lietuvas vārds iegūtu vēl lielāku svaru pasaules kontekstā. Šī iespēja vainago manu ceturtdaļgadsimtu ilgo ceļojumu un vienlaikus aizsāk jaunu posmu, kurā varēšu darboties ar lielāku spēku, kvalitatīvi aizstāvot Lietuvas kinematogrāfistu, Lietuvas mākslinieku intereses pasaulē," uzsvēris režisors. "Tik skaists atbalsts vēl vairāk motivē mani darboties par mums visiem, darboties tās valsts labā, kura man devusi tādu gaišumu. Esmu ļoti pateicīgs par uzticēšanos un ceru, ka kopā paveiksim vēl daudz darbu."

Pēc Flečera vārdiem, pirms 25 gadiem pirmoreiz ierodoties Lietuvā, kas nesen bija atguvusi neatkarību, viņš sastapis daudz jaunu un talantīgu cilvēku un šobrīd ārkārtīgi lepojas, ka no viņiem izauguši starptautiska līmeņa mākslinieki, kas novērtēti gan Eiropā, gan ārpus tās robežām. Šai sakarā viņš minējis režisoru Oskaru Koršunovu, operdziedātājus Asmiku Grigorjanu un Edgaru Montvidu, rakstnieci Kristīnu Sabaļauskaiti, aktrisi Ingeborgu Dapkūnaiti, mūziķi Andrju Mamontovu un daudzas citas radošas personības.

"Es arī pats esmu audzis kopā ar Lietuvu, no aktiermākslas uz režiju, no Lielbritānijas - plašākos starptautiskās kinoindustrijas ūdeņos. Lietuvā vienmēr jūtos kā mājās," atzinis Flečers, solīdams arī turpmāk, cik vien iespējams, atbalstīt ģimeni, draugus, apdāvinātus jauniešus, kultūras, sabiedriskās dzīves un labdarības projektus.

Kā teikts paziņojumā, Flečers uztur draudzīgas saites ar Lietuvas mūziķiem un allaž, kad ārzemēs prezentā savu jaunradi, peimin Lietuvu, filmās iekļauj frāzes lietuviešu valodā vai iesaista arī pašus lietuviešus, vienmēr interesējies par Lietuvas vēsturi un savu uzticību lietuviešu tradīcijām un kultūrai apliecinājis 1997.gadā, pāriedams katoļticībā un vēlāk Viļņas katedrālē salaulādamies ar Londonā iepazīto Daļu Ibelhauptaiti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu