Latvija uzsāk stratēģisku virzību strauji augošās fintech jomas attīstīšanā (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šogad Latvija, kas vēl nesen tikusi nosaukta par jaunuzņēmumiem draudzīgāko valsti pasaulē, starptautiski paziņojusi par plāniem izstrādāt vienotu nacionālo jaunuzņēmumu atbalsta stratēģiju. Tā paredz arī īpašu fintech jomas attīstības politiku ar mērķi atbalstīt strauji augošo tehnoloģiju nozari.

Pateicoties pašmāju tirgū pastāvošajiem jauno biznesu atbalsta mehānismiem, starptautiskā riska kapitāla firma "Index Ventures" šī gada sākumā nosaukusi Latviju par vienu no jaunuzņēmumu nozarei draudzīgākajām valstīm pasaulē. Paredzams, ka jaunā attīstības stratēģija vēl vairāk stiprinās šīs pozīcijas, un tādējādi īpaša uzmanība tiek pievērsta progresīvās fintech nozares atbalstam. Jau šobrīd Eiropas visstraujāk augošais jaunuzņēmums ir fintech kompānija "Sun Finance" no Latvijas, turklāt tieši šeit dibināti arī tādi lielākie Eiropas finanšu tehnoloģiju uzņēmumi kā "Mintos", "Twino", "Nordigen", "LendSecured" un citi.

Sākot no šī gada, Latvijā ir izveidota īpaša darba grupa, kas izstrādā fintech nozares attīstības stratēģiju ar mērķi identificēt un mazināt visus šķēršļus nozares tālākai izaugsmei. Ieņemto virzienu atbalsta arī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas jau ir izveidojusi divus būtiskus nozares atbalsta instrumentus - inovāciju centru – jebkuram fintech uzņēmumiem brīvi pieejamu iestādi, kas piedāvā bezmaksas konsultācijas par valsts noteiktajām regulācijām, licences iegūšanas procesu, AML sistēmu, IT drošības pārvaldību u.c.

Tāpat izveidots "Regulatory Sandbox" - rīks fintech prototipiem, kas ļauj pārbaudīt to uzņēmējdarbības modeļus un novatoriskus finanšu pakalpojumus normatīvajā vidē, vienlaikus nodrošinot elastīgu licencēšanas procesu. Tas jaunajiem finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem sniedz iespēju daudz ātrāk nonākt tirgū un attīstīt savu biznesu. Jāatzīmē, ka tikmēr šāds rīks citāds valstīs pagaidām tiek ieviests ļoti lēni vai vēl nav pieejams vispār.

2021. gada pirmajā pusē Inovāciju centru izmantojuši jau 18 uzņēmumi, kas norāda uz stabilu un pieaugošu interesi no jauno uzņēmēju puses. Īpaši lielu interesi par esošajiem atbalsta instrumentiem Latvijā līdz šim izrādījuši tieši pūļa finansēšanas un regtech nozares jaunuzņēmumi.

“FinTech sektora attīstība ir viena no FKTK prioritātēm. Tā uzlabo klientu pieredzi un virza jaunu produktu un pakalpojumu attīstību klientu finanšu vajadzību apmierināšanai.

Esam gatavi pilnveidot atbalsta mehānismus un sekmēt inovāciju ekosistēmas veidošanu valsts līmenī, kā arī mazināt barjeras fintech inovāciju attīstībai,”

komentē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Inovāciju departamenta direktore Marine Krasovska.

Latvijas fintech stratēģiju izstrādā darba grupa, ko veido Finanšu ministrija, Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija, fintech nozares pārstāvji, bankas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un dažādas profesionālās nozares asociācijas. Paredzams, ka jaunā atbalsta politika tiks īstenota līdz 2021. gada 31. oktobrim.

LIAA Investīciju nodaļas vecākais projektu vadītājs Tarass Leočko ir atkārtoti apliecinājis šo apņemšanos, uzsverot, ka: “Latvija ir gatava izcelties kā inovāciju centrs, kur pārbaudīt un attīstīt jaunākos un inovatīvākos fintech risinājumus. Visu ieinteresēto pušu uzdevums ir uzlabot tiesisko regulējumu un attīstīt nepieciešamo infrastruktūru, lai paātrinātu sākto nozares attīstību.”

Minētais paziņojums izskanējis šonedēļ notiekošā tehnoloģiju un jaunuzņēmumu nozares pasākuma "TechChill" laikā, kas ir vienīgais lielākais šāda veida notikums Baltijā 2021. gadā. Šogad "TechChill" svin savu 10. jubilejas gadu, aktīvi turpinot atbalstīt vietējo startup ekosistēmu, kam ir bijusi izšķiroša loma reģionālo jaunuzņēmumu panākumu veicināšanā globālā līmenī.

“Katrā startup ekosistēmas vidē ir atsevišķas nozares, kas tiek pārstāvētas nedaudz vairāk kā citas. Vēsturiski Latvijā tie ir bijuši tieši finanšu tehnoloģiju uzņēmumi.

Īstenojot vienotu nacionālo fintech atbalsta politiku, mēs sūtam signālu arī citiem jaunajiem šīs jomas pārstāvjiem, vēlreiz atgādinot, ka tie šeit, Latvijā, ir laipni gaidīti," uzsver "TechChill" līdzdibinātājs Ernests Štāls.

Pēc gandrīz divu nedēļu garumā aizvadītajiem satelītpasākumiem "TechChill" pasākumu sērija noslēgsies jau 20 un 21. maijā ar tās centrālo konferences programmu un ikgadējā jaunuzņēmumu konkursa “Fifty Founders Battle” lielo finālu. Arī šogad daudzsološākais Baltijas jaunuzņēmums tajā iegūs 10 000 eiro naudas balvu, turklāt vienam no finālistiem pirmo reizi pasākuma vēsturē tiks piedāvāts arī 250 000 eiro finansējums no Baltijas mēroga vadošā biznesa eņģeļu sindikāta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu