ES gandarīta par Gazas pamieru, mudina uz politisku risinājumu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Žuzeps Borels.
Žuzeps Borels. Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS / POOL

Eiropas Savienība (ES) piektdien pauda gandarījumu par pamiera panākšanu Izraēlas un palestīniešu kustības "Hamas" konfliktā un solīja stiprināt centienus, lai sasniegtu ilgtermiņa "politisko risinājumu" un darītu galu šai krīzei.

"ES pauž gandarījumu par izsludināto pamieru, izbeidzot vardarbību Gazas joslā un ap to. Mēs izsakām atzinību Ēģiptei, Katarai, ANO, ASV un citiem, kam šajā procesā bija sekmējoša loma," paziņojumā norādīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Mēs esam šausmu pārņemti un paužam nožēlu par aizvadītajās 11 dienās zaudētajām dzīvībām. Kā ES to ir konsekventi apliecinājusi, situācija Gazas joslā jau labu laiku ir neilgtspējīga."

"Vienīgi politisks risinājums var nodrošināt ilgtspējīgu mieru un reizi par visām reizēm izbeigt palestīniešu-izraēliešu konfliktu," teikts paziņojumā.

"Politiskā horizonta atjaunošana divu valstu atrisinājuma sasniegšanai arī šobrīd ir vissvarīgākā."

"Šī mērķa labā ES atjauno sadarbību ar svarīgākajiem starptautiskajiem partneriem, arī ASV, un citiem partneriem šajā reģionā, kā arī atjaunoto Tuvo Austrumu kvartetu."

Pamiers pārtrauc kopš 10.maija ilgušu karadarbību, kuras gaitā Izraēlas gaisa triecienos nogalināti apmēram 230 palestīniešu Gazas joslā, bet no Gazas joslas raidītas raķetes nogalinājušas 12 cilvēkus Izraēlā.

Izraēlas un Gazas joslas militārais konflikts ar sen nepieredzētu intensitāti atsākās 10.maijā, pēc tam kad Gazas joslas kaujinieki Jeruzalemes virzienā bija raidījuši tāla darbības rādiusa raķetes. Vēl četras dienas pirms tam jau bija izraisījušās sadursmes Jeruzalemē Aksas mošejas kompleksā Izraēlas policijas un palestīniešu protestētāju starpā. Spriedzi saasināja policijas brutālā taktika mošejas kompleksā un ebreju kolonistu draudi anektētajā Austrumjeruzalemē izlikt no mājām palestīniešus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu