Armija saņēmusi specializētas medicīnas teltis (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņēmuši specializētas medicīniskās palīdzības teltis ar modernām iekārtām, informē Aizsardzības ministrija.

Vienā "Role1" komplektā iekļautas ne tikai specializētas teltis, bet arī iekārtas, piemēram, infūzijas sūknis, plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta un ģenerators.

Latvijas bruņotajiem spēkiem patlaban piegādāti pirmie neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipējuma komplekti, bet vēl vairākus komplektus plānots piegādāt līdz šī gada nogalei.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) uzsver, ka bez šāda ekipējuma armijas nevar pastāvēt. "Šo mūsu karavīri jau sen bija pelnījuši. Neviens karavīrs nevar pilnībā nodoties savu pienākumu pildīšanai, ja nav pārliecināts, vai viņu var glābt, vai mediķi viņam var palīdzēt. Bez šāda ekipējuma armijas nevar pastāvēt," norāda ministrs.

Jauno ekipējumu salīdzinot ar ekipējumu, kas dāvinājumā no Zviedrijas saņemts pirms 20 gadiem, šis patiesi esot moderns. Tas ir viegli uzstādāms, pārvadājams un aprīkots ar jaunākajām tehnoloģijām, ārstu aprīkojumu, un citām medicīnas personālam, un pacientam būtiskām iekārtām, norāda Pabriks.

Komplektā iekļautā telts sadalīta divās daļās. Tās pirmajā zonā tiek izvērtēts pacienta veselības stāvoklis un konstatēts, kādu medicīnisko palīdzību nepieciešams sniegt. Savukārt telts otrajā zonā, ko iespējams arī atdalīt, nonāk pacienti, kuriem jau nepieciešams sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Šajā telts daļā arī atrodas visas palīdzības sniegšanai nepieciešamās iekārtas.

Ekipējums ir salīdzinoši viegls - tas kopumā sver aptuveni 750 kilogramus

Vienā izvērstā "Role1" komplektā diennaktī iespējams sniegt palīdzību 50 cilvēkiem, savukārt uz veselības izvērtēšanu vienlaicīgi iespējams uzņemt 15 cilvēkus. Tas gan nenozīmē, ka viņi visi vienlaicīgi tiek ārstēti - telts daļā, kurā tiek veikta neatliekamā medicīniskā palīdzība, septiņu cilvēku komanda vienlaicīgi var ārstēt vienu līdz divus cilvēkus.

Šis "Role1" ekipējums ir tikai pirmā fāze, jo sadarbībā ar piegādātājiem plānots, ka bruņotajiem spēkiem nākamā gada sākumā plānots piegādāt arī sešus "Role2" līmeņa ekipējuma komplektus, kas jau skaitās kā lauka hospitālis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu