Amatpersona: Gazas joslā karā iznīcināti 2000 dzīvojamo vienību (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Gazas josla. 20.maijs, 2021
Gazas josla. 20.maijs, 2021 Foto: MOHAMMED ABED/AFP

Izraēlas un palestīniešu kaujinieku grupējumu karā Gazas joslā šomēnes iznīcināti vismaz 2000 dzīvojamo vienību, sestdien pavēstīja Gazas joslas darba un mājokļu jautājumu ministra vietnieks Nadži Sarhans.

11 dienas ilgušajā karā vairāk nekā 15 000 citu vienību izpostītas daļēji, ziņu aģentūrai "Associated Press" sacīja amatpersona.

Kara gaitā Izraēla veica vairākus simtus uzlidojumu blīvi apdzīvotajā teritorijā, īstenojot uzbrukumus dzīvojamiem namiem, komerciālo un valdības struktūru ēkām. Kā skaidroja Izraēla, šajos namos bijuši izvietoti Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" biroji un resursi.

Kā sacīja Sarhans, Gazā iznīcinātās četras mošejas un vairāki desmiti policijas iecirkņu. Vairums rūpnīcu Gazas industriālajā zonā iznīcinātas vai arī tām nodarīti postījumi.

Vienlaikus policija inspicē neeksplodējušos Izraēlas spridzekļus. Kā sacīja policijas priekšnieks Mahmuds Salahs, teju 300 Izraēlas raķešu un šāviņu nav sprāguši.

11 dienu karā nodarītie zaudējumi finanšu izteiksmē lēšami 150 miljonos dolāru (123 miljonos eiro), sacīja Sarhans, piebilstot, ka zaudējumu apkopošana vēl turpinās.

Gazas joslā aptuveni 800 000 cilvēku nav pieejams dzeramais ūdens, kas tiek piegādāts pa cauruļvadiem, pavēstīja ANO Humāno operāciju koordinācijas birojs.

Pēdējās kaujas postījumi nodarīti teju 50% ūdens apgādes tīklu, norādīja ANO struktūra.

Savukārt ēģiptiešu diplomāts sestdien "Associated Press" apliecināja, ka divas Ēģiptes vidutāju komandas šobrīd ir Izraēlā un palestīniešu teritorijās, lai nostiprinātu pamiera vienošanās režīmu.

Diskusiju jautājumu vidū ir pasākumi Gazā un Jeruzalemē, par ko puses vienojās iepriekš, arī attiecībā uz to, kā nepieļaut soļus, kas noveda pie pēdējās karadarbības izraisīšanās, sacīja diplomāts.

Šo tēmu diplomāts plašāk neizvērsa, bet, pēc visa spriežot, ar to viņš domāja vardarbību Jeruzalemes Aksas mošejā un plānus izlikt palestīniešus no viņu mājokļiem Šeihdžarā, anektētajā Austrumjeruzalemē.

Ēģiptes delegācijas ieradās Izraēlā un palestīniešu teritorijās piektdien, vēsta Ēģiptes oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Uzreiz pēc ierašanās delegācija Gazas joslā tikusies ar palestīniešu grupējumu pārstāvjiem.

Sestdien Rāmallā, okupētajā Rietumkrastā, plānota delegācijas tikšanās ar palestīniešu pašpārvaldes vadības pārstāvjiem.

ASV prezidents Džo Baidens vēl piektdien solīja, ka palīdzēs organizēt centienus, lai "atjaunotu Gazu", un uzsvēra, ka palestīniešu valsts izveidošana līdzās Izraēlai ir "vienīgā atbilde", kā atrisināt Tuvo Austrumu konfliktu.

Gazas joslas un Izraēlas pamiers sniedz iespēju virzībai uz Tuvo Austrumu konflikta divu valstu atrisinājumu, Baltajā namā sacīja Baidens, piebilstot, ka lūdz Dievu, lai pamiers tiktu ievērots.

Baidens uzsvēra, ka Gazas joslā valdošā palestīniešu kustība "Hamas" tiek uzskatīta par teroristu organizāciju, tomēr ASV ir apņēmušās palīdzēt civiliedzīvotājiem Gazas joslas atjaunošanā ar palestīniešu pašpārvaldes starpniecību, īstenojot lielu palīdzības programmu.

Ar Izraēlas un Gazas joslas pamieru, kas sājās spēkā 21.maijā, tika pārtraukta kopš 10.maija ilgusī karadarbība, kuras gaitā Izraēlas gaisa triecienos nogalināti apmēram 230 palestīniešu Gazas joslā, bet no Gazas joslas raidītas raķetes nogalinājušas 12 cilvēkus Izraēlā.

Izraēlas un Gazas joslas militārais konflikts ar sen nepieredzētu intensitāti atsākās 10.maijā, pēc tam kad Gazas joslas kaujinieki Jeruzalemes virzienā bija raidījuši tāla darbības rādiusa raķetes. Vēl četras dienas pirms tam jau bija izraisījušās sadursmes Jeruzalemē Aksas mošejas kompleksā Izraēlas policijas un palestīniešu protestētāju starpā. Spriedzi saasināja policijas brutālā taktika mošejas kompleksā un ebreju kolonistu draudi anektētajā Austrumjeruzalemē izlikt no mājām palestīniešus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu