Baltkrievijas režīms Minskā sagrābj "Ryanair" lidmašīnu, lai arestētu žurnālistu (87)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Minskas lidostas drošības dienesta darbinieks ar suni pārbauda Minskā nosēdināto "Ryanair" lidmašīnu
Minskas lidostas drošības dienesta darbinieks ar suni pārbauda Minskā nosēdināto "Ryanair" lidmašīnu Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijas varasiestādes piespiedušas aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnai veikt ārkārtas nosēšanos Minskā. Lidmašīnā atradās neatkarīgā medija "Nexta" dibinātājs Romans Protasevičs, sociālajos tīklos pavēstījusi Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.

Tihanovskas padomnieks, žurnālists Franaks Vjačorka vēsta, ka lidmašīna atradusies ceļā no Atēnām uz Viļņu. Pēc viņa teiktā, lidojums pārtraukts, lai arestētu 25 gadus veco žurnālistu, kuram Baltkrievijā draud nāvessods. 

"Baltkrievija ir sagrābusi lidmašīnu un apdraudējusi pasažierus, lai apspiestu oponentu,"  norāda žurnālists.

Pēc viņa teiktā, lai novirzītu lidmašīnu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs MiG -29, un Protaseviču Minskā aizturējusi Baltkrievijas kriminālpolicija.

"Viņi nolaupīja lidmašīnu gluži kā Somālijas pirāti," Vjačorka sacījis ziņu aģentūrai BNS, atgādinot, ka pirms nedēļas ar šo reisu lidojusi pati Tihanovska, kas acīmredzot arī būtu aizturēta, ja lidotu tagad.

Minskas lidostas preses dienests ziņu aģentūrai "Interfax" pavēstījis, ka lidmašīnai ar 120 pasažieriem nācies nolaisties Baltkrievijas galvaspilsētā, jo saņemts ziņojums, ka tajā paslēpta bumba, un šobrīd lidmašīnu pārmeklē sapieri.

Tikmēr Lietuvas lidostu operatora "Lietuvos oro uostai" pārstāve Lina Beišiene ziņu aģentūrai BNS norādījusi, ka viņai šādas informācijas nav, bet lidmašīna novirzīta uz Minsku saistībā ar konfliktu starp pasažieriem un apkalpes locekļiem.

"Nexta" redaktors Tadeušs Gičans tviterī raksta, ka Atēnās lidmašīnā acīmredzot iekāpuši Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, jo Protasevičs pirms izlidošanas pamanījis aizdomīga izskata vīriešus, kuri viņu fotografējuši. Kad lidmašīna ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā, šie cilvēki izprovocējuši konfliktu ar apkalpi, lidmašīna nosūtījusi palīdzības lūgumu, gaisā pacēlies Baltkrievijas iznīcinātājs, kas lidmašīnu pavadījis līdz Minskai, kur Protasevičam likts izkāpt.

Viļņā lidmašīnai bija jānolaižas plkst.13, bet platformas "Flightradar" informācija liecina, ka tā jau bija pietuvojusies Lietuvas robežai, kad pēkšņi mainīja kursu.

Tihanovska pieprasa nekavējoties atbrīvot Protaseviču, kā arī aicina Starptautisko civilās aviācijas organizāciju veikt izmeklēšanu par notikušo un piemērot sankcijas Baltkrievijai.

"No šī brīža neviens, kurš lido pāri Baltkrievijai, nevar būt drošībā!" uzsver opozīcijas līdere.

Kā norādījusi Tihanovska, Protasevičs agrāk strādājis par fotogrāfu Baltkrievijas medijos, savulaik viņš darbojies Čehoslovakijas prezidenta Vāclava Havela žurnālistikas programmā, bet 2019.gadā bijis spiests atstāt Baltkrieviju saistībā ar darbu kanālā "Nexta". Pērn viņš aktīvi rakstījis par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām un tām sekojošajiem protestiem, tādēļ Aleksandra

Lukašenko režīms pret Protaseviču safabricējis vairākas lietas, un Baltkrievijas VDK viņu iekļāvusi teroristu sarakstos.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda izplatījis paziņojumu, kurā pieprasa, lai Minskas režīms nekavējoties atbrīvo Protaseviču, kuram Lietuva piešķīrusi patvērumu, un ļauj viņam un pārējiem lidmašīnas pasažieriem turpināt ceļu uz Viļņu.

Vienlaikus viņš aicinājis Eiropas Savienību (ES) un NATO reaģēt uz notikušo.

"Vēršos pie sabiedrotajiem NATO un Eiropas Savienībā, aicinot nekavējoties reaģēt uz apdraudējumu, ko Baltkrievijas režīms rada starptautiskajai civilajai aviācijai. Starptautiskajai sabiedrībai steidzami jārīkojas, lai šādi incidenti nevarētu atkārtoties," uzsvēris Nausēda, solot jau pirmdien par to runāt Briselē gaidāmajā Eiropadomes sēdē.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis norādījis, ka ziņas par starptautiska reisa lidmašīnas nosēdināšanu Minskā ir satraucošas. "Kopā ar starptautiskajiem partneriem mēs strādājam, lai panāktu visiem ceļotājiem drošu atgriešanos Viļņā," viņš ierakstījis feisbukā.

Par notikušo savu nostāju paudis arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs: "Tas ir pilnībā nepieņemami un pretrunā starptautiskajam likumam. Lidmašīna un VISI tās pasažieri ir nekavējoties jāatbrīvo un jāļauj tiem doties uz galamērķi. Starptautiskajai reakcijai jābūt spēcīgai un efektīvai," uzsvēris ministrs. 

Pēc tam, kad Baltkrievijā lidmašīna pārmeklēta, tā turpināja ceļu uz Viļņu, kur tā ieradās ar vairāk nekā septiņu stundu nokavēšanos. 

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu