8 vārdi, kurus britu karaliskā ģimene nekad nepateiks publiski

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Nav noslēpums, ka britu karaļnama pārstāvji ievēro smalki izstrādātus lietišķās etiķetes noteikumus, taču izrādās, ka pastāv arī daži vārdi, kurus viņi neizmanto savā leksikā. Britu sociālā antropoloģe un grāmatas «Watching the English: The Hidden Rules of English Behavior» autore Keita Foksa (Kate Fox) ilgus gadus pētījusi britu elites paradumus. Foksa nosaukusi arī astoņus vārdus, kurus karaliskās ģimenes pārstāvji nekad neizmanto.

1. Tualete (toilet)

Ja nepieciešams, tad "tualetes" vietā parasti izmanto vārdu «labierīcības». Kembridžas hercogiene nekad neatvainotos, lai dotos uz tualeti, vannas istabu vai pat dāmistabu.

2. Atvaino (pardon)

Piemēram, ja princis Viljams nedzirdēja, ko sacīji, visdrīzāk, ka viņš pārjautās, izmantojot vārdus «kā, lūdzu?». Tāds vārds kā «atvaino» britu elitē netiek izmantots, neskatoties uz to, cik pieklājīgs tas izklausās.

3. Dīvāns (couch)

Nē, karaliene Elizabete nekad nezviln un nesēž uz dīvāna. Viņas Augstība savu brīvo laiku pavada uz sofas.

4. Dzīvojamā istaba (living room)

Bekingemas pilī, protams, ir ļoti daudz istabu, taču tās, kurās atrodas sofa, parasti sauc par viesistabām.

5. Mamma un tētis (mom and dad)

Pārsvarā visi cilvēki savus vecākus sauc par mammu un tēti, taču jebkurš sevi cienošs karaliskās ģimenes pārstāvis izmanto tādus vārdus kā «māmiņa» un «tētiņš».

6. Smaržas (perfume)

Velsas princese Diāna daudz labprātāk šo aizstāja ar vārdu «aromāts».

7. Porcija (portion)

Britu elite nekad nelieto vārdu «porcija», šāds vārds pārsvarā tiek izmantots tikai zemākās šķirās.

8. Grezns (posh)

Lai arī šis jēdziens saistās tieši ar augstākās šķiras ļaudīm, britu elite to neizmanto itin nemaz. Pārsvarā vārds «grezns» viņu aprindās tiek izmantots tikai, lai ironiski pasmietos par ļaudīm, kas neietilpst viņu aprindās. Tā vietā drīzāk izmanto vārdu «izsmalcināts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu