Latvijas Banka ceturtdien izlaidīs zelta kolekcijas monētu "Atslēdziņa"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Banka ceturtdien, 27.maijā, izlaidīs zelta kolekcijas monētu "Atslēdziņa", pavēstīja Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā norādīja, ka zelta monētas "Atslēdziņa" mākslinieciskajai ierosmei kalpojis latviešu kultūras mantojums – pūralādes slēdzene un apkalumi, kurus senie amatnieki darināja izsmalcināti greznus.

Monētas priekšpuses jeb aversa centrā ir vertikāli novietotas atslēgas attēls, bet labajā un kreisajā pusē ir pūralādes apkalumu atveids. Savukārt monētas aizmugures jeb reversa centrā ir attēlots pūralādes slēdzenes apkaluma atveids.

Monētas "Atslēdziņa" iegāde būs iespējama tikai interneta vietnē e-monetas.lv no 27.maija plkst.12. Interneta vietnē e-monetas.lv veikto pirkumu saņemšana būs iespējama tikai pa pastu.

Jaunās kolekciju monētas tirāža ir 2000 eksemplāru.

Monētas svars ir 1,24 grami, bet tās diametrs ir 13,92 milimetri.

Monētas cena Latvijas Bankā būs 98 eiro. Vienlaikus noteikts iegādes limits vienai personai – divas monētas.

Monētas izgatavotas Nīderlandē - "Koninklijke Nederlandse Munt".

Kolekcijas monētas grafiskā dizaina autors ir Laimonis Šēnbergs, bet monētas plastiskā veidojuma autore ir māksliniece Ligita Franckeviča.

Foto: Publicitātes foto

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu