Baltijas valstu prezidenti pieprasa atbrīvot Protaseviču (7)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: REUTERS/Ints Kalnins

Triju Baltijas valstu prezidenti pirmdien videosarunā nosodījuši Baltkrievijas režīma varasiestāžu veikto pasažieru lidmašīnas sagrābšanu un pieprasījuši nekavējoties atbrīvot Minskā aizturēto opozicionāru Romānu Protaseviču.

Latvijas prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atzinuši, ka pēc šā bezprecedenta notikuma Baltkrievijas gaisa telpa pasludināma par nedrošu starptautiskajiem lidojumiem un šīs valsts lidmašīnas nedrīkstētu ielaist Eiropas Savienības (ES) lidostās.

Viņi norādījuši, ka nekavējoties jāveic neatkarīga starptautiska izmeklēšana un ES līmenī jānosaka stingras un iedarbīgas sankcijas pret šā terora akta veicējiem un Baltkrievijas režīmu.

"Baltkrievijas režīms rupji pārkāpis starptautiskās tiesības un riskējis ar vairāk nekā simts cilvēku dzīvībām. Šis valsts atbalstītais terora akts radījis apdraudējumu arī starptautiskās civilās aviācijas drošībai, un mūsu reakcijai jābūt atbilstošai," paziņojumā uzsvēris Liretuvas prezidents.

Igaunijas prezidente aicinājusi pārtraukt visu veidu tranzītu cauri Baltkrievijas teritorijai.

Igaunija kā ANO Drošības padomes nepastāvīgā dalībvalsts arī gatavojas pēc iespējas drīzāk ierosināt svētdienas notikumu apspriešanu padomē.

"Klajš valsts terorisma akts, lidmašīnas sagrābšana - tas ir kaut kas jauns pat pieredzējušu diktatoru arsenālā. Pārējai pasaulei jāizbeidz apieties ar Baltkrievijas režīmu zīda cimdos, mums jāliek lietā visi pieejamie mierīgie līdzekļi, lai izdarītu spiedienu uz režīmu. Vakardienas incidents, kas apdraudēja 171 pasažiera dzīvību un kura gaitā vismaz divi cilvēki tika nolaupīti, nedrīkst palikt nesodīts," pēc tikšanās uzsvērusi Kaljulaida.

"Diemžēl neviens Eiropas Savienības pilsonis vairs nevar uzskatīt Baltkrieviju par drošu vietu nedz uz zemes, nedz gaisā. Tādēļ domāju, ka būtu saprātīgi pārtrtaukt jebkāda veida tranzītu caur Baltkrieviju. Tāpat kā attiecībā uz sankcijām tas nenovēršami ietekmēs ES dalībvalstis, mūsu uzņēmējdarbību un mūsu cilvēkus, taču mēs nedrīkstam riskēt ar cilvēku dzīvībām, bet vakardiena parādīja, ka šie draudi ir reāli," viņa piebildusi.

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Lidmašīnas sagrābšanu asi nosodījušas arī Eiropas Savienības augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis un citas valstis.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu