"Black Duck Invest" par "Olainfarm" akciju pirkšanu: nav pamata domāt, ka darījums bija krāpšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm".
Farmācijas kompānija AS "Olainfarm". Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas varasiestādēm ir visi dokumenti, kas pierāda, ka zāļu ražotājas AS "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" akciju pirkšanas un pārdošanas līgums ticis pienācīgi parakstīts notāra klātbūtnē, un nepastāv dokumentu viltošana, intervijā aģentūrai LETA pauda Čehijas kompānijas "Black Duck Invest" vienīgais akcionārs un pārstāvis Vojteks Kačena.

"Šis ir daudzu miljonu eiro vērts darījums, tāpēc veikts juridiskais darbs vairāku simtu stundu apjomā, lai sagatavotu darījumu un izvērtētu katru mazāko detaļu. Ir pilnībā nepamatoti uzskatīt, ka šāds darījums varētu būt krāpšana," uzsvēra Kačena.

Jautāts, kad sākās pārrunas par "Olmafarm" piederošo "Olainfarm" akciju iegādi un ar kurām personām notika šīs pārrunas - Kārli Krastiņu, Haraldu Velmeru, Milanu Beļeviču, Niku Saveļjevu, Irinu Maliginu, Signi Balderi-Sildedzi, Kačena nenosauca uzvārdus, vien norādīja, ka parakstītā vienošanās ir vairāk nekā divus gadu ilgu sarunu rezultāts.

"Mēs esam veikuši sarunas ar visām trim mantiniecēm vai viņu pārstāvjiem, kā arī ar lielākā akcionāra "Olmafarm" pārstāvi. Mēs vienmēr esam uzstājuši uz standarta, ierastu iegādes procesu, kas paredz arī akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma izteikšanu mazākuma akcionāriem atbilstoši labākajai praksei ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Mēs vēlamies taisnīgu attieksmi pret visiem akcionāriem un vēlamies veikt ievērojamas investīcijas pašā uzņēmumā," sacīja Kačena.

Viņš vienīgi piebilda, ka jau no paša sākuma "Black Duck Invest" meklēja vietējos partnerus ar labu reputāciju, un Čehijas uzņēmums ilgstoši veicis sarunas, tostarp arī ar Krastiņu un Velmeru, un ir tikuši apspriesti dažādi partnerības veidi.

Viņš uzsvēra, ka sarunu rezultāts ir parakstīts akciju pirkšanas līgums.

Kačena norādīja, ka "Black Duck Invest" esot vienīgie, kas ir gatavi maksāt taisnīgu cenu, neskatoties uz akcionāru strīdiem un juridiskajiem riskiem, turklāt Čehijas uzņēmums ir gatavs visiem mazākuma akcionāriem piedāvāt izpirkt viņu akcijas.

Arī uz jautājumu, kuras amatpersonas vai pilnvarotās personas no "Olmafarm" puses ir parakstījušas līgumu par uzņēmuma akciju pārdošanu un vai šīs personas bija juridiski tiesīgas noslēgt šādu darījumu, Kačena nesniedza tiešu atbildi un nenosauca amatpersonas.

"Pēc pēdējā rokasspiediena, abas puses nolēma, ka parakstīšanas datums būs 26.aprīlis, un, kā tas bieži vien gadās ilgstošās sarunās, patiesā parakstīšana norisinājās neilgi pēc pusnakts, proti, 27.aprīlī. Līgums no mūsu puses ir parakstīts notāra klātbūtnē, bet no pārdevēju puses ar elektronisko parakstu to parakstīja "Olmafarm" valdes loceklis. Abiem šiem parakstiem ir precīzs laika zīmogs, tāpēc nav ne mazāko šaubu par parakstīšanas laiku vai likumību. Ikvienai līguma parakstīšanā iesaistītajai personai bija visas tiesības slēgt šo darījumu un tas būs acīmredzami jebkuram juristam," stāstīja Kačena.

Lūgts komentēt Valērija Maligina mantinieču pausto, ka šis līgums ir fiktīvs, Kačena norādīja, ka "dažu akcionāru pārstāvjiem, bet ne pašiem akcionāriem, bija nestandarta prasības, lai gūtu labumu papildus, ārpus galvenā darījuma, pret ko mēs stingri iebildām. Mēs esam pārliecināti, ka attiecīgās varasiestādes noraidīs šīs nepamatotās apsūdzības un būs iespējams īstenot šo darījumu".

Jautāts, kuru Maligina mantinieču akceptu šis darījums bija ieguvis un vai šī piekrišana ir juridiski dokumentēta un apstiprināta, Kačena norādīja, ka gan "Black Duck Invest", gan ar uzņēmumu strādājošās bankas ir veikušas vērienīgu juridisko izpēti, lai noskaidrotu, kuriem akcionāriem ir likumīgas tiesības pārdot akcijas, nepārkāpjot Maligina testamenta nosacījumus.

"Šī apjomīgā darba rezultātā pārdošanas un pirkšanas līgums ir parakstīts ar "Olmafarm", ko pārstāvēja tā valdes loceklis. Nākamajā posmā mēs izteiksim akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu visiem atlikušajiem akcionāriem, tostarp trīs mantiniecēm. Mēs piedāvājam visiem akcionāriem piedalīties šajā darījumā, mēs nevienu neizslēdzam," pavēstīja Kačena.

Viņš skaidroja, ka trīs Maligina mantinieces un jebkurš cits akcionārs var brīvi izlemt, vai piedalīties publiskajā akciju atpirkšanas piedāvājumā, ko "Black Duck Invest" plāno izteikt. Balstoties uz Čehijas uzņēmuma aprēķiniem, atpirkšanas piedāvājuma cena var veidot 9,05 eiro par vienu akciju, kas ir līdzvērtīgi pēdējai revidētajai uzņēmuma bilances vērtībai, kas ir apstiprināta akcionāru sapulcē.

Savukārt uz jautājumu, kādu summu "Black Duck Invest" bija gatava maksāt par akcijām un vai jau ir veikti kādi maksājumi, Kačena norādīja, ka viņam ir jāievēro parakstītā līguma nosacījumi, tāpēc šobrīd nevar atklāt cenu.

"Mēs varēsim atklāt cenu attiecīgajām varasiestādēm akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma apstiprināšanas procesā. Akciju atpirkšanas obligātais piedāvājums tiks īstenots pēc tam, kad mums tiks nodotas akcijas un pārdevējam būs veikts maksājums. Tas vēl nav noticis," pauda Kačena.

Jautāts, kas notiks, ja Čehijas investoru noslēgtais līgums tiks atzīts par spēkā esošu, Kačena atbildēja, ka "Olmafarm" no "Black Duck Invest" saņems pirkuma summu un Čehijas uzņēmums izteiks akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu visiem pārējiem akcionāriem atbilstoši Latvijas regulējumam.

"Kad šī nepatīkamā epizode būs galā un viss norims, mēs vēlamies beidzot koncentrēties uz "Olainfarm" attīstīšanu saskaņā ar mūsu vīziju, kas paredz veidot "Olainfarm" par vadošu Eiropas Savienības farmācijas uzņēmumu," piebilda Kačena.

Viņš skaidroja, ka galvenais pamatojums investīciju veikšanai "Olainfarm" ir uzņēmuma potenciālā izaugsme vairākās dimensijās - pārdošanas apmēru izaugsme gan vietējā, gan eksporta tirgos, izpētes un produktu attīstības apmēru un finansējuma pieaugums, uzņēmuma pārvaldības stiprināšana un spēcīgākas saiknes radīšana ar vietējo kopienu, kas nozīmē spēju būt labākam darba devējam un partnerim sabiedrībai.

Jau ziņots, ka aizdomās par mēģinājumu izkrāpt 42% "Olainfarm" akciju, kuras ir "Olmafarm" īpašumā, Valsts policija aizturējusi divus Čehijas pilsoņus un bijušo uzņēmuma valdes locekli Milanu Beļeviču.

"Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis 10.maijā aģentūrai LETA paziņoja, ka, pateicoties VP operatīvam darbam, ir ticis novērsts mēģinājums izkrāpt "Olmafarm" piederošās "Olainfarm" akcijas, taču plašāku informāciju viņš nesniedza.

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš skaidroja, ka Čehijas uzņēmums apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas. "Nekā personīga" rīcībā esoši dokumenti liecinot, ka kopā ar šo čehu firmu pie akcijām plānojuši tikt arī "Olainfarm" padomes locekļi Velmers un Krastiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu