Miljardiem insektu izlien virszemē reizi 17 gados: ASV sākusies cikāžu sezona (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Reizi 17 gados lielu daļu ASV pārņem milzīgi īkšķa lieluma kukaiņu bari. Daļai iedzīvotāju cikādes un to neparastie paradumi šķiet fascinējoši, savukārt citi turpmākās sešas nedēļas labprātāk neizietu no mājām.

Visā pasaulē zināmas vairāk nekā 3000 cikāžu sugu. Vairums no tām aktivizējas katru gadu, taču dažas ASV mītošās sugas virs zemes parādās tikai reizi 13 vai 17 gados, vēsta raidorganizācija "Voice of America".

Cikādes ir nekaitīgas - tās nekož, nedzeļ un neizplata slimības. Taču cikāžu "kora" dziesmas ir ļoti skaļas; to radītais troksnis salīdzināms ar aktīvu lidostas skrejceļu.

Pašlaik virszemē lien cikādes no tā dēvētā "X perējuma", kas pasaulē nāca 2004.gadā. Pēc 17 pazemē aizvadītiem gadiem kukaiņi izlīda virszemē, kad augsnes temperatūra pārsniedza 18 grādus pēc Celsija.

"Tās iznāk laukā viena iemesla dēļ - lai pārotos un nodrošinātu sugas izdzīvošanu," skaidro ASV Lauksaimniecības departamenta Sistemātiskās entomoloģijas laboratorijas vadošais cikāžu eksperts Stjuarts Makeimijs. "Galvenais ir to darīt pēc iespējas kuplākā skaitā, lai tās ātri neapēd tie, kas barības ķēdē ir augstāk, - putni, zīdītāji un rāpuļi. Pat ja miljons cikāžu tiks apēstas, vēl daudz lielāks skaits paliks dzīvas."

Pieaugušās cikādes drīz pēc pārošanās iet bojā, pirms tam uz koku zariem izdējot oliņas. Sešu nedēļu laikā tās izšķiļas. Kāpuriņi nokrīt zemē, kur turpmākos 17 gadus barojas no koku saknēm, līdz pienāk nākamā pārošanās sezona.

Olbaltumvielām bagātās cikādes pārtikā mēdz izmantot arī cilvēki, kas nebaidās no gastronomiskiem piedzīvojumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu