Sinoptiķi brīdina par trešdien gaidāmu stipru lietu un iespējamiem plūdiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Janis Smits/Shutterstock

Otrdienas pēcpusdienā Latviju no dienvidrietumiem šķērso nokrišņu zona, un lietus mākoņi gaidāmi arī tuvākajā naktī un dienā, daudzviet līs stipri, vietām gaidāms pērkona negaiss, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Zemgalē un Latgalē spēkā dzeltenais, Vidzemē - oranžais brīdinājums par nokrišņiem un plūdiem.

Vietām Vidzemē un Zemgales austrumu daļā diennakts kopējais nokrišņu daudzums sasniegs 30 milimetru. Sagaidāms, ka daudzviet Vidzemē, kā arī vietām Zemgalē un Latgalē applūdīs zemākās vietas, jo iepriekšējo lietavu dēļ zeme vairs nespēs uzsūkt visu lietus ūdeni.

Vietās, kas šomēnes jau cietušas no applūšanas, iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iespējami bīstami braukšanas apstākļi pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

Salīdzinot ar pēdējo 60 gadu datiem, piecās novērojumu stacijās šā gada maija nokrišņu daudzums jau ir starp trim lielākajiem - Bauskā un Zosēnos šis jau ir otrais mitrākais maijs, bet Gulbenē, Piedrujā un Priekuļos - trešais mitrākais maijs kopš 1961.gada. Vislielākā nokrišņu summa līdz 24.maijam fiksēta Zosēnos - 138 milimetri jeb 234% no mēneša normas.

Trešdien dienas gaitā, sākot no valsts dienvidiem, uzspīdēs saule, prognozē sinoptiķi. Aiz plašās nokrišņu zonas veidosies lieli gubu mākoņi, kas nesīs lietusgāzes, vietām valsts centrālajā un austrumu daļā - arī pērkona negaisu un krusu.

Austrumu, dienvidaustrumu vēju trešdien nomainīs dienvidrietumu vējš, lietus un negaisa mākoņu ietekmē vietām gaidāmas brāzmas līdz 18 metriem sekundē. Gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +8..+13 grādiem, pēcpusdienā tā būs +11..+17 grādi.

Arī Rīgā tuvākajā diennaktī stipri līs, iespējams pērkona negaiss.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu