Pabeigta vēsturiskā Muitas nama atjaunošana Rīgā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VNĪ

Pieņemts ekspluatācijā VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) vadībā atjaunotais vēsturiskais Muitas nams Krišjāņa Valdemāra ielā 1a, aģentūru LETA informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Nams, kuru apdzīvo Iekšējās drošības birojs, ieguvis atjaunotu ārējo veidolu un jumta segumu, saglabājot kultūrvēsturiskās ēkas autentiskumu.

"Neogotikas stilā 19.gadsimtā būvētais nams atguvis savu agrāko spozmi, novēršot nolietojuma pazīmes un uzlabojot kopskatu Daugavas labā krasta panorāmā. Līdz ar šī nama atjaunošanu sakārtots vēl viens nams Rīgā, samazinot VNĪ pārvaldībā esošo degradēto būvju skaitu. Lai saglabātu kultūrvēsturisko mantojumu, ēkas atjaunošanas gaitā konsultējāmies ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi un veicām arhitektoniski māksliniecisko izpēti," pavēstīja Griškevičs.

Līdzteku fasādes atjaunošanai un lēzenā jumta nomaiņai, ēkai tika ielikti jauni koka logi atbilstoši vēsturiskajam izskatam, vairāki logi restaurēti, remontētas un atjaunotas arī logailas, kā arī izgatavotas jaunas čuguna konsoles. Vienlaikus nojaukts lielais skurstenis visas ēkas augstumā, kurš netika izmantots un neiederējās vēsturiskās ēkas kopskatā.

Nama atjaunošanā veikti ieguldījumi teju 700 000 eiro apmērā. Darbus veica SIA "Būvdarbu sistēmas". Ieguldījumi ēkas atjaunošanā tiek finansēti no VNĪ resursiem, ieguldījumus atgūstot ilgtermiņa nomas maksas veidā.

Neogotikas stila divstāvu mūra ēka ar uzsvērtu trīsstāvu centrālā rizalīta izbūvi ar torni celta 1875.-1887.gadā pēc arhitekta Nikolaja Trusova projekta kā administratīvā ēka - Muitas nams. Tā ir kultūrvēsturiski vērtīga ēka, kas atrodas "Rīgas pilsētas vēsturiskā centra" teritorijā. Nams celts tūlīt pēc Citadeles nocietinājumu nojaukšanas līdz ar Daugavas krastmalas izbūvi.

1958.gadā izstrādāts projekts ēkas pielāgošanai Ārzemju jūrnieku kluba vajadzībām, kurš tur darbojās līdz 1980.gadu beigām. Pārbūvējot telpas tika paredzēta koncertzāle, deju, kino telpas, restorāna un biljarda zāle. 1981.gadā Vanšu tilta būvniecības laikā tika nojaukti vārti pret Valdemāra ielu, jo tilta konstrukcija tika novietota ļoti tuvu ēkas sānu fasādei.

Kopumā ēka ir saglabājusies savā sākotnējā apjomā ar izteiksmīgu fasāžu kompozīciju un greznu plastisku fasāžu apdari. Atrodoties līdzās Vanšu tiltam un Prezidenta pilij, ēka ir labi nolasāma Daugavas labā krasta panorāmā. Ēka šobrīd ir iznomāta Nodrošinājuma valsts aģentūrai un to lieto Iekšējās drošības birojs - iestāde, kuras uzdevums ir atklāt, novērst un izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus, tādējādi vairojot sabiedrības uzticību valsts pārvaldei.

Pērn VNĪ vadībā pandēmijas apstākļos pabeigti 17 valstiski nozīmīgi attīstības projekti ar kopējo budžetu 29,5 miljoni eiro, tostarp deviņām kultūrvēsturiskas ēkām atjaunotas fasādes un/vai jumti. Zināmākie no pērn atjaunotajiem objektiem ir Latvijas Vēstures un kuģniecības muzejs, Farmācijas muzejs, izstāžu zāle "Arsenāls", kā arī administratīvās ēkas - Ekonomikas ministrijas ēka Brīvības ielā 55 un Tiesībsarga birojs, Baznīcas ielā 25, Rīgā.

Šobrīd pandēmijas apstākļos, ievērojot piesardzības un drošības prasības, VNĪ vadībā turpinās darbs pie 43 dažādiem valstiski nozīmīgiem būvniecības objektiem, tostarp notiek fasādes atjaunošana vēsturiskajam "Saktas" namam Brīvības bulvārī 32, Rīgā. Drīzumā tiks uzsākti būvdarbi Latvijas Leļļu teātrī, Valmieras drāmas teātrī, topošajā Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvietā Mārstaļu ielā 6, Rīgā un citās kultūrvēsturiskās ēkās.

Patlaban VNĪ kultūras pieminekļu attīstībā veic investīcijas 77,3 miljonu eiro apmērā 20 adresēs. Līdztekus sagatavotas projektu iestrādes 75,7 miljonu eiro apmērā 13 adresēs.

VNĪ nodrošina nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību ap 400 ēku un būvju nekustamajiem īpašumiem ar 1100 ēkām 1,02 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 3600 zemes īpašumu 9,6 miljonu kvadrātmetru platībā.

VNĪ dibināts 1996.gadā, tā 100% akcionārs ir Finanšu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu