Kopš pandēmijas sākuma vismaz deviņi cilvēki kļuvuši par "vakcīnu miljardieriem" (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma vismaz deviņi cilvēki ir kļuvuši par miljardieriem, pateicoties farmācijas kompāniju peļņas rādītāju pieaugumam. Šīs ir kompānijas, kas ražo vakcīnas pret Covid-19, vēsta “Postimees”.

Šo kompāniju kopējā vērtība ir 19,3 miljardi dolāru. Ar šo summu ir pietiekami, lai vakcinētu visu valstu ar zemiem ienākumiem iedzīvotājus, tomēr patiesībā šīs valstis ir saņēmušas vien 0,2% no globālā kopējā vakcīnu apjoma.

Šādus datus apkopojusi starptautiskā labdarības organizācija “Oxfam”, atsaucoties uz “People’s Vaccine Alliance”, kurā ietilpst starptautiskās tiesībsargājošās un veselības aprūpes sfēru organizācijas.

“Vakcīnu miljardieru” saraksta priekšgalā ir kompānijas “Moderna” ģenerāldirektors Stefans Bansels, kura aktīvu vērtība ir 4,3 miljardi dolāru. Otrajā vietā ir “BioNTech” ģenerāldirektors un līdzdibinātājs Ugurs Sahīns (4 miljardi dolāru), bet trešajā vietā – imunologs, investors un “Moderna” dibinātājs Timotijs Springers (2,2 miljardi dolāru).

Jauno miljardieru vidū ir arī “Moderna” direktoru padomes priekšsēdētājs Nubars Afejans (1,9 miljardi dolāru), kompānijas “Rovi” (kas ražo “Moderna” vakcīnu iepakojumus) valdes priekšsēdētājs Huans Lopezs Belmonte (1,8 miljardi), zinātnieks un viens no “Moderna” dibinātājiem Roberts Langers (1,6 miljardi).

Tāpat par miljardieriem kļuvuši Ķīnas kompānijas “CanSino Biologics” līdzdibinātājs un galvenais zinātniskais darbinieks Ču Tao (1,3 miljardi), kā arī “CanSino Biologics” līdzdibinātāji un vecākie viceprezidenti Cju Dunsju (1,2 miljardi) un Mao Hureihua (1 miljards).

Tiek norādīts, ka par 32,2 miljardiem dolāru palielinājusies vēl astoņu miljardieru kopējā miljardieru aktīvu vērtība, kuriem ir plaši akciju portfeļi farmācijas uzņēmumos, kas ražo Covid-19 vakcīnas. Šī summa ir pietiekama, lai pilnībā vakcinētu visus Indijas iedzīvotājus, raksta “Oxfam”.

Šo miljardieru vidū ir Ķīnas kompānijas “Zhifei Biological Products” dibinātājs Cjans Renšens un līdzdibinātājs U Guaņcjaņs, kā arī Indijas Seruma institūta dibinātājs Sairuss Punavalla, kā arī “BioNTech” akcionāri Tomass un Andreass Štjungmani.

“Šie miljardieri ir milzīgās peļņas cilvēciskā seja. Peļņa tiek gūta no tā, ka daudzām farmācijas kompānijām ir monopols uz Covid-19 vakcīnām. Tās tiek finansētas par valsts līdzekļiem un pēc idejas vakcīnām būtu jābūt globālās sabiedrības ieguvumam, nevis līdzeklim privātās peļņas gūšanai.

Mums ir nepieciešams steidzami likt punktu šiem monopoliem, lai mēs spētu veicināt vakcīnu ražošanu, samazināt to cenas un vakcinēt arvien vairāk pasaules iedzīvotājus,”

sacīja “Oxfam” veselības aprūpes nozares menedžere Anna Mariota.

Aprīļa vidū Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Krievijā Melita Vuinoviča sacīja, ka vairāk nekā 87% vakcinēto ir valstīs ar augstiem vai vidējiem ienākumiem. Tikmēr valstis ar zemiem ienākumiem saņēmušas vien 0,2% no kopējā globālā vakcīnu apjoma.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu