Atklātībā nonākusi Lukašenko piesauktā "vēstule no "Hamas"" (44)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko Foto: Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP, Twitter/tutby

Žurnālistu rīcībā nonākusi e-pasta vēstule, ko Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko nosaucis kā iemeslu "Ryanair" pasažieru lidmašīnas nosēdināšanai Minskas lidostā. Taču vēstule izsūtīta 24 minūtes pēc tam, kad "Ryanair" pilotam un apkalpei tika pavēstīts, ka lidmašīnā atrodas spridzeklis.

E-pastu publiskojis bijušā Krievijas oligarha un vēlākā Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska vadītais centrs "Dosjē", žurnāls "Newlines" un portāls "Daily Beast".

Pēc lidmašīnas nosēdināšanas, kurā tika izmantots iznīcinātājs, tika aizturēts par Baltkrievijas protestiem aktīvi ziņojušā opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, un viņa draudzene, Krievijas pilsone Sofija Sapega. Pēc vairākām stundām lidmašīna turpināja ceļu uz Viļņu. Tajā atradās arī divi Latvijas valstspiederīgie.

Baltkrievijas Transporta ministrija nākamajā dienā apgalvoja, ka draudus uzspridzināt lidmašīnu virs Viļņas esot izteicis palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas". Taču "Hamas" to noliedz. Trešdien Lukašenko, tiekoties ar Baltkrievijas amatpersonām, atkārtoja apgalvojumus par spridzināšanas draudiem, šajā sakarā pieminot arī "IP adreses Polijā, Lietuvā un Latvijā".

Taču žurnālistu rīcībā nonākusī e-pasta vēstule rada vairāk jautājumu nekā atbilžu. Vēstule no e-pasta adreses "ahmed_yurlanov1988@protonmail.com" izsūtīta 24 minūtes pēc tam, kad Baltkrievijas dispečers informēja "Ryanair" pilotu, ka lidmašīnā esot ievietots spridzeklis.

"Mēs, "Hamas" karavīri, pieprasām, lai Izraēla pārtrauc uguni uz Gazas joslu. Mēs pieprasām, lai Eiropas Savienība pārtrauc šajā karā atbalstīt Izraēlu. Mēs zinām, ka "Delphi" ekonomikas foruma dalībnieki atgriežas mājās 23.maijā ar reisu FR4978. Šajā lidmašīnā ievietots spridzeklis. Ja neizpildīsiet mūsu prasības, 23.maijā virs Viļņas uzsprāgs spridzeklis," teikts e-pastā.

Pamiers starp Izraēlu un Gazas joslu stājās spēkā jau piektdien, divas dienas pirms "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanas Minskas lidostā.

Grieķijas Civilās aviācijas aģentūra norādījusi, ka neesot saņēmusi spridzināšanas draudus saistībā ar reisu FR4978. Savukārt Lietuva e-pastu saņēmusi. Taču tas ticis nosūtīts nevis Viļņas lidostai, bet gan valstij piederošajam uzņēmumam, kas atbild par lidostām Viļņā, Kauņā un Palangā.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu