Kafija, banānu mizas un trušu spiras: mēslojam dārzu bagātīgai ražai!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Labi mēsloti augi dos bagātīgu ražu, riesīs vairāk pumpuru un ziedu, kā arī pletīsies plašumā. Jau gadsimtiem ilgi dārznieki ir atklājuši visdažādākās metodes, kā palutināt sava dārza augus ar minerālvielām bagātu mēslojumu. Lūk, neparastas mēslojumu idejas, kuras ir vērts likt aiz auss.

Neiznieko kafijas biezumus

Foto: Unsplash

Kafijas biezumi atstāj pozitīvu ietekmi uz augiem.

Kafija piesaista tādas augiem svarīgas minerālvielas kā fosfors, kālijs, magnijs, varš un slāpeklis. Tāpēc, pirms ber kafijas biezumus miskastē, padomā divreiz - labāk izber tos puķupodā vai dobē. Kafijas biezumi ir arī dabisks pretsēnīšu līdzeklis, kā arī atbaidīs gliemežus.

Izmanto banānu mizas

Nav noslēpums, ka banāni ir izcils kālija avots, tāpat tajos ir kalcijs, magnijs, sērs, fosfāti un nātrijs.

Šīs vielas ir nepieciešamas arī augiem. Banānu mizas samērā ātri sadalās un efektīvi nogādā visas minerālvielas augiem, kas, starp citu, palīdz arī cīnīties pret dažādām augu slimībām.

Banāni ļoti patiks rozēm, tāpēc banānu mizas kompostē atsevišķi vai tās samal blenderī un sajauc ar kūdru.

Stādiem garšo arī tēja

Svaigus stādus reizi pa reizei aplej ar vēsu kumelīšu tēju - arī šī tēja ir bagāta ar dažādām minerālvielām, turklāt darbojas kā pretsēnīšu līdzeklis,

kā arī stiprina stādus un neļauj tiem palikt trausliem pēc pārstādīšanas dobē.

Iemaisi olu čaumalas

Foto: Unsplash

Saspaidi olu čaumalas un iemaisi tās kūdrā vai augsnē vai arī ar tām apber dobes.

Sadaloties olu čaumalām, tās lēnām izdalīs dažādas minerālvielas, kas ar ūdeni nonāks līdz saknēm, tādējādi pabarojot augu.

Neizlej ūdeni pēc olu vārīšanas

Pēc olu vārīšanas nelej ārā ūdeni, kurā tās vārītas.

Ļauj ūdenim atdzist un ar to aplaisti dobes. Vāroties olām, no to čaumalām ūdenī nonāk kalcijs, kas savukārt ir īpaši nepieciešams augu saknēm.

Apkaisi augus ar pelniem

Pelni ir dabisks izejmateriāls, kas parasti paliek pāri pēc ugunskura, kamīna vai grila kurināšanas, taču tos parasti utilizējam, izberot miskastē.

Pelni, kas iegūti no dabiska koka un avīzēm, satur tādas augiem nepieciešamas minerālvielas kā magnijs, kalcijs un kālijs.

Ņem vērā, ka pelni nedrīkst būt ar ķīmiskiem piejaukumiem, piemēram, plastmasu, mēbeļu laku vai krāsu. Savāc pelnus ar parasto gružu lāpstiņu un akurāti apber tos ap augiem. Tāpat pelnus var samaisīt ar augsni.

Iztīri trušu būri 

Foto: Unsplash

Trusītis ir liels prieks bērniem un arī vecākiem, taču nereti konflikti sākas, kad kādam ir jātīra būris un jāizber spiras.

Labā ziņa ir tāda, ka trušu spirām piemīt praktiska funkcija - tās noder kā mēslojums augiem, jo satur nātriju, slāpekli, kāliju un fosforu, kā arī cinku, magniju, sēru un kalciju.

Viens variants ir pagatavot "spiru tēju" jeb savāktās trušu bumbiņas iebērt kannā un apliet ar siltu ūdeni, ļaut tam atdzist un apliet ar to augus.

Otrs variants - tos var izbērt uz augsnes. Trušu fekālijas neapdedzinās augus, kā to var izdarīt svaigi govs vai cūku mēsli, tāpēc tās var izmantot nekavējoties pēc būra iztīrīšanas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu