Indijas Covid-19 celms: kas par to zināms? (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Meitene sejas maskā
Meitene sejas maskā Foto: Unsplash

Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka Indijas Covid-19 variants līdz šim atklāts 53 pasaules valstīs un teritorijās. Divi gadījumi ir atklāti arī Latvijā.

Jaunā koronavīrusa paveids B.1.617 par Indijas celmu tiek saukts tādēļ, ka pagājušā gada oktobrī pirmoreiz tika pamanīts Indijā, vēsta raidorganizācija BBC.

Vīrusu mutācijas notiek visu laiku. Lielākā daļa no tām nav būtiski atšķirīgas. Dažos gadījumos var pat padarīt vīrusu mazāk bīstamu, taču citos gadījumos tas var kļūt lipīgāks vai noturīgāks pret vakcīnām.

Vai Indijas celms ir lipīgāks?

Šim variantam ir paaugstināta izplatīšanās spēja, turklāt iepriekš iegūtas imunitātes ietekme pret to ir zemāka.

Šis arī ir salīdzinoši jauns variants, par kuru ir maz pētījumu, kā arī nav pilnvērtīgi novērtēta tā ietekme uz sabiedrības veselību.

Lielbritānijā ievāktie dati liecina, ka Indijas paveida transmisija aprīlī bija par 50% augstāka nekā tā dēvētajam Lielbritānijas variantam jeb B.1.1.7. Ar Indijas variantu inficētie cilvēki aplipināja vidēji 12% no savām kontaktpersonām, kamēr Lielbritānijas variantam šis rādītājs ir 8%.

Taču izskanējis viedoklis, ka tas varētu būt saistīts ar cilvēku uzvedību, nevis pašu vīrusu, jo tajās Lielbritānijas vietās, kur konstatētā visaugstākā Indijas celma izplatība, salīdzinoši ļoti maz cilvēku strādā no mājām.

Neskatoties uz bažām par Indijas varianta izplatīšanos, lielākajā daļā Lielbritānijas 17.maijā tika atviegloti Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi.

Bažas raisījis tas, ka Indijā patlaban ir smags Covid-19 uzliesmojums. Taču eksperti to drīzāk skaidro nevis ar vīrusa paveidu, bet gan ar citiem apstākļiem - iedzīvotāju blīvumu, lieliem publiskiem pasākumiem, kā arī fiziskās distancēšanās neievērošanu un sejas masku nevalkāšanu. Pētniecības centra "Wellcome Sanger Institute" zinātnieks Džefrijs Barets šomēnes raidorganizācijai BBC norādīja, ka nevar izslēgt jaunā vīrusa paveida saistību ar slimības straujo izplatīšanos Indijā, taču trūkstot pierādījumu, lai ko tādu apgalvotu.

Zinātnieki uzskata, ka esošās Covid-19 vakcīnas ir efektīvas pret Indijas paveidu.

Gadījumi Latvijā

Valdības sēdē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs pavēstīja, ka viens inficēšanās ar Indijas celmu gadījums apstiprināts sekvencēšanas veidā, turklāt vēl viens gadījums atklāts polimerāzes ķēdes reakcijas veidā.

Pēc epidemiologa paustā, abi šie gadījumi atklāti jauniem cilvēkiem, kuri ir ārzemnieki, bet ilgi nav bijuši ārvalstīs. Tāpat SPKC eksperts atzīmēja, ka inficētie dzīvo pietiekami izolēti, tomēr, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, epidemiologiem vēl nav izdevies noskaidrot infekcijas avotus.

"Bet aizdomīgas situācijas ir, tāpēc ir atlasīti papildu paraugi no darba un dzīves vides," piebilda epidemiologs.

Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins informēja, ka šis paveids patlaban Luksemburgā ir konstatēts 0,6% gadījumi, bet Spānijā - 0,3%. Vienlaikus Īrijā šis paveids ir prevalents 1,5% paraugu, Francijā - 1% un Beļģijā - 0,8%.

"Tas ir spējīgs ātri izplatīties un izspiest citus variantus, ko mēs arī varam sagaidīt," piebilda Ņikišins.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu