Valdība atbalsta sociālo stipendiju piešķiršanu studējošajiem no daudzbērnu ģimenēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: blessings/Shutterstock

Neskatoties uz finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iebildumiem par lēmumprojekta virzīšanu bez Finanšu ministrijas (FM) saskaņojuma, šodien valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto informatīvo ziņojumu par valsts atbalstu studijām Latvijas augstskolās studējošiem no daudzbērnu ģimenēm.

Lai jau no šā gada 1.septembra daudzbērnu ģimeņu bērni varētu saņemt 160 eiro stipendiju, parlamentam un IZM ir jāveic grozījumi Augstskolu likumā, kā arī jāizstrādā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par stipendijām.

Valdība uzdeva IZM līdz 3.jūnijam iesniegt Ministru kabinetā grozījumus Augstskolu likumā kā Ministru kabineta lietu, paredzot sociālās stipendijas studējošiem no daudzbērnu ģimenēm, un atbalstīt šo grozījumu virzīšanu steidzamības kārtā.

IZM ne vēlāk kā līdz šā gada 1.augustam jāizstrādā un noteiktajā kārtībā jāvirza apstiprināšanai valdībā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par stipendijām, ņemot vērā Augstskolu likuma grozījumus par sociālo stipendiju ieviešanu un nosakot sociālo stipendiju piešķiršanas kritērijus atbilstoši sociālās, demogrāfijas un izglītības politikas mērķiem, tās apmēru un piešķiršanas un administrēšanas kārtību.

Lai ieviestu jauno stipendiju fondu, IZM būs jāizstrādā nepieciešamā funkcionalitāte Valsts izglītības informācijas sistēmā, lai nodrošinātu datu apmaiņu ar Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) datu bāzi, Fizisko personu reģistru un citām informācijas sistēmām (pēc nepieciešamības) e-pakalpojuma "Studētgods" ieviešanai, izmantojot Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošus koplietošanas risinājumus. Plānots, ka datu apmaiņas risinājumu izveidei un atlīdzībai ministrija un citas iesaistītās institūcijas, ieskaitot SIF, šogad var izmantot finansējumu līdz 200 000 eiro no ziņojuma apstiprināšanas brīža, kopumā nepārsniedzot šim demogrāfijas pasākumam paredzēto finansējumu 1 600 000 eiro atbilstoši likumam "Par valsts budžetu 2021.gadam".

IZM ne vēlāk kā līdz 2022.gada 1.augustam jāizstrādā un jāvirza Ministru kabinetā grozījumi Valsts izglītības informācijas sistēmas noteikumos, ņemot vērā Augstskolu likuma grozījumus par sociālo stipendiju ieviešanu un ar saistīto datu apmaiņu.

Stipendijas daudzbērnu ģimeņu bērniem plānots izmaksāt jau šā gada rudenī, un tās saņems jaunieši, kuri sāks studijas valsts vai privātās augstskolas vai koledžas 1.kursā pilna laika klātienes studijās. Studentam būs jābūt sekmīgam, bez akadēmiskajiem parādiem. 160 eiro stipendiju maksās desmit mēnešus.

Platformas "Demogrāfisko lietu centrs" (DLC) vadītājs Imants Parādnieks (NA) atzinīgi novērtēja IZM paveikto, taču norādīja uz viedokļu atšķirībām, kas palikušas ziņojuma projektā par kvalificēšanās nosacījumiem "Studētgods" sociālajai stipendijai, IZM nosakot pārlieku augstas sekmju prasības, un aicināja par to vēl lemt Saeimai, pieņemot grozījumus Augstskolu likumā.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidents Kristafers Zeiļuks valdības sēdē aicināja ar šo stipendiju padarīt studijas pieejamākas tiem daudzbērnu ģimeņu jauniešiem, kuriem materiālo apstākļu dēļ ir ierobežotas iespējas iegūt augstāko izglītību. Studenti aicina atteikties no prasības, ka stipendija pienāksies tikai tiem jauniešiem, kuri centralizētajos eksāmenos būs ieguvuši vidējo vērtējumu. Zeiļuks atgādināja, ka pagājušajā mācību gadā vērtējums centralizētajā eksāmenā matemātikā zem valstī vidējā rādītāja 35,30% bija 58 novadu vidusskolās, savukārt zem vidējā vērtējuma 52,79% centralizēto eksāmenu latviešu valoda bija nokārtojuši 38 novadu vidusskolu skolēni. "Tas rada risku, ka daudziem jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm nebūs pieejama plānotā 160 eiro stipendija," sacīja LSA prezidents, aicinot nodrošinot kvalitatīvu vidējo izglītību visā valstī.

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) neatkāpjas no pārliecības, ka ir jābūt noteiktiem akadēmiskajiem kritērijiem, kas ir svarīgi, lai nepazeminātos arī augstākās izglītības kvalitāte.

Valdībā vienojās, ka pie diskusijas par kritērijiem atgriezīsies tad, kad lems par grozījumiem noteikumos par stipendijām.

Kā vēstīts, sociālā stipendija jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm ir DLC izstrādātās Ģimenes valsts pabalsta reformas sastāvdaļa, kas atbalstīta Saeimā 6.maijā, pieņemot grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, nosakot jaunu ģimenes valsts pabalsta apmēra un izmaksas kārtību no 2022.gada 1.janvāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu