No Baltkrievijas izraidītais Latvijas vēstnieks un diplomāti atgriezušies Latvijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Minskas lidosta. Ilustratīvs foto
Minskas lidosta. Ilustratīvs foto Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.

Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis un diplomāti no vēstniecības Minskā atgriezušies Latvijā, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Viņš atzīmēja, ka Latvijā atgriezās vēstnieks un vēl astoņi citi diplomāti, kā arī vēl astoņi vēstniecības darbinieki. Pēc ĀM preses sekretāra paustā, vēstniecībā Minskā darbu turpina viens administratīvais darbinieks. Tāpat viņš norādīja, ka vēstnieks ieradās Latvijā jau otrdien, bet pārējie darbinieki - trešdienas vakarā.

"Ārlietu dienests operatīvi un noteiktajā termiņā nodrošināja vēstniecības evakuāciju un personāla atgriešanos Latvijā," uzsvēra Beķeris, atzīmējot, ka Baltkrievijas lēmums paredzēja arī tūlītēju darba attiecību pārtraukšanu ar vietējiem darbiniekiem.

ĀM pārstāvis vērsa uzmanību, ka Latvijas konsulāts Vitebskā turpina darbu, tāpēc tos Latvijas valstspiederīgos, kuri nokļuvuši ārkārtas situācijā Baltkrievijā un kuriem nepieciešama konsulārā palīdzība, ministrija lūdz sazināties ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) valsts vēstniecību Minskā vai ar konsulātu Vitebskā. Tāpat var sazināties arī ar ĀM Konsulāro departamentu pa diennakts tālruni ārkārtas situācijām +371 26337711.

Par iespējām saņemt konsulāros pakalpojumus ĀM aicina sazināties ar jebkuru Latvijas pārstāvniecību, piemēram, konsulātu Vitebskā, vēstniecību Ukrainā, vēstniecību Polijā.

ĀM atzīmēja, ka vīzas ieceļošanai Latvijā var saņemt tikai konsulātā Vitebskā tās personas, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Vitebskas apgabals. Papildus tam konsulāts pieņem vīzu pieteikumus no kravu un pasažieru pārvadātājiem, kā arī personām, kam Baltkrievijā draud represijas politisku iemeslu dēļ.

Jau rakstīts, ka, reaģējot uz svētdien Baltkrievijā notikušo lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu un tam sekojušo divu tās pasažieru, opozīcijas žurnālista un viņa draudzenes, aizturēšanu, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko baltsarkanbalto karogu.

Tādēļ Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis pirmdien izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem un administratīvi tehniskajiem darbiniekiem atstāt valsti.

Atbildot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas ĀM izsauca Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un Baltkrievijas diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu