Lietuvā kļūdas pēc uz monētas iekalti vārdi "Dievs, svētī Latviju" (26)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kuvatõmmis filmist

Lietuvas naudas kaltuvei "Lietuvos monetu kalykla" gadījusies neparasta kļūme - daļai tikko izlaisto Lietuvas divu eiro piemiņas monētu, kurām uz apmales bija jābūt iekaltiem vārdiem "LAISVE * VIENYBE * GEROVE" (Brīvība, vienotība, labklājība"), to vietā lasāmi vārdi "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU", paziņojusi Lietuvas Banka.

Jaunā monēta veltīta UNESCO Pasaules biosfēras rezervātu tīklā iekļautajam Žuvintas biosfēras rezervātam un izlaista pusmiljona eksemplāru metienā. Saskaņā ar provizoriskiem datiem latviskais uzraksts rotā līdz 10% no visām BU kvalitātes monētām numismātiskajā iepakojumā.

Lietuvas Banka lūgusi naudas kaltuvi noskaidrot notikušā apstākļus un gādāt, lai nākotnē šādas kļūdas neatkārtotos, bet pati kaltuve paudusi nožēlu par notikušo, sākusi iekšējo izmeklēšanu un pastiprinājusi ražošanas procesu kontroli.

Lietuvas Banka atvainojusies par kļūdu, norādot, ka pircēji jau iegādātās monētas var atdot atpakaļ vai apmainīt.

1937.gadā dibinātais Žuvintas biosfēras rezervāts Lietuvas dienvidrietumos izveidots, lai aizsargātu lielāko Lietuvas mitrāju, Žuvintas ezeru un apkārtējo augsto purvu - neskartu dabas valstību ar milzīgu putnu bagātību.

Mākslinieku Egles un Ernesta Žemaišu veidotajā monētas reversā attēlots lielais dumpis, kas cenšas notvert sarkanvēdera ugunskrupi, un grīšļu ķauķis, bet fonā redzamas Žuvintas ezera niedru saliņas un pāri lidojoši ūdensputni.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu