Saeima pieprasa Protaseviča atbrīvošanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Saeimas vairākums šodien pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Baltkrievijas režīma veikto lidmašīnas nosēdināšanu un pieprasa žurnālista Ramana Protaseviča atbrīvošanu.

Deputāti pauž atbalstu turpmāku mērķtiecīgu pret Baltkrieviju vērstu ekonomisko sankciju noteikšanai un pauž solidaritāti ar Baltkrievijas tautu tās centienos veidot brīvu, demokrātisku un drošu savas valsts nākotni.

Parlaments norāda, ka 23.maijā Baltkrievijas varas iestādes īstenoja "Ryanair" reisa lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, kas radīja bažas par nelikumīgu iejaukšanos civilajā aviācijā, lidmašīnas nolaupīšanu, par ķīlniekiem sagrābjot pasažierus, kas pārvietojās no vienas Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts galvaspilsētas uz citu.

Tas radīja situāciju, kas liek apšaubīt Baltkrievijas spēju garantēt civilās aviācijas gaisa satiksmes drošību, teikts paziņojumā.

Saeima stingri nosoda Baltkrievijas varas iestādes, kas ar vardarbības draudiem un militāro spēku iesaisti panākušas lidmašīnas nosēšanos, tādējādi apdraudot aviācijas drošību un vairāk nekā 123 lidmašīnas pasažieru, tostarp arī Latvijas pilsoņu, un apkalpes locekļu dzīvību. Parlaments uzsver, ka ar šādu rīcību ir pārkāptas starptautisko tiesību normas.

Deputāti aicina Starptautisko Civilās aviācijas organizāciju (ICAO) un Eiropas Aviācijas drošības aģentūru (EASA) nekavējoties izmeklēt šo incidentu. ICAO jāaizliedz visi pārlidojumi Baltkrievijas gaisa telpā, ieskaitot lidojumus uz Baltkrieviju un no Baltkrievijas, kamēr nebūs zināmi izmeklēšanas rezultāti vai uzlabojusies drošības situācija, teikts paziņojumā.

Deputāti pievienojas Eiropadomes aicinājumam veikt vajadzīgos pasākumus, lai liegtu Baltkrievijas lidsabiedrībām šķērsot ES gaisa telpu un novērstu šo lidsabiedrību reisu piekļuvi ES lidostām.

Saeima "uzskata par nepieņemamu žurnālista Protaseviča un Sofijas Sapegas aizturēšanu, ar ko ir pārkāptas viņu pamattiesības" un pieprasa nekavējoties un bez nosacījumiem viņus abus atbrīvot, kā arī citus politieslodzītos.

Latvijas parlaments tāpat stingri nosoda Aleksandra Lukašenkas režīmu par neatkarīgo mediju, demokrātiskās opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības vajāšanu un pret to pārstāvjiem vērstajām represijām un uzsver, ka neatkarīgi mediji un pilsoniskās sabiedrības iesaiste ir demokrātiskas sabiedrības un tiesiskuma priekšnosacījums.

Saeima aicina starptautisko sabiedrību nepārprotami nosodīt Baltkrievijas varas iestādes par "Ryanair" lidmašīnas nelikumīgo nosēdināšanu, kā arī vardarbīgu izturēšanos pret miermīlīgiem iedzīvotājiem un mediju pārstāvjiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu