Sestdien starptautiskā solidaritātes akcijā apliecinās atbalstu baltkrieviem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska. Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska paziņojusi, ka sestdien organizē starptautisku solidaritātes akciju, kurā tiks apliecināts atbalsts Baltkrievijas iedzīvotājiem.

Šī akcija notiks 29.maijā - dienā, kad tieši pirms gada tika apcietināts viņas vīrs, populārais blogeris Sergejs Cihanouskis, kuram tika liegts startēt vēlēšanās, kurās tad nolēma kandidēt viņa dzīvesbiedre, kas saskaņā ar opozīcijas informāciju balsojumā tālu apsteidza autoritāro Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko.

"Mēs pasludinām 29.maiju - dienu, kad tika aizturēts Sergejs Cihanouskis, - par solidaritātes dienu. Šai dienā visā pasaulē tiks rīkota solidaritātes akcija ar Baltkrieviju," preses konferencē norādījusi Cihanouska, piebilstot, ka akcijā piedalīsies dažādu pasaules valstu politiķi, iedzīvotāji un baltkrievu diaspora.

"Taču vissvarīgāk, lai Baltkrievijā dzīvojošie cilvēki šai dienā apliecinātu solidaritāti cits citam visos iespējamajos veidos - ar ielu protestiem, ar simboliku, ar vēstulēm politieslodzītajiem," viņa uzsvērusi.

Vaicāta, kā ieslodzījumā turas viņas vīrs Sergejs, opozīcijas līdere atbildējusi, ka viņš allaž atkārtojot, ka "cietumā atradīsies tik ilgi, cik baltkrievi to pieļaus".

Cihanouska arī pastāstījusi, ka advokātiem joprojām netiek atļauts tikties ar opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču un viņa draudzeni Sofiju Sapegu, kas svētdien tika aizturēti Minskas lidostā, kur Baltkrievijas režīma varas iestādes piespieda nolaisties aviokompānijas "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu.

"Tādēļ mēs nezinām, kādos apstākļos viņi tiek turēti un kā pret viņiem izturas," viņa piebildusi.

Opozīcijas līdere pastāstījusi, ka trešdien apglabāts ieslodzījumā mirušais aktīvists Vitolds Ašuroks, kuram par piedalīšanos protestos bija piespriests piecu gadu cietumsods, un tai pašā dienā izdarījis pašnāvību pusaudzis, bārenis Dmitrijs Stahovskis, kuru režīms apsūdzēja dalībā protesta akcijās.

"Tajā vainīga Izmeklēšanas komiteja. (..) Ja uz mani netiktu izdarīts spiediens, es nebūtu izšķīries par tik briesmīgu soli. Mani spēki izsīkuši, es netiku ar to galā," pusaudzis rakstījis atvadu vēstulē, ko Lietuvas Seimā iepriekš citēja advokāte no Baltkrievijas Jūlija Levančuka.

Cihanouska uzsvērusi, ka visos šajos traģiskajos notikumos vainojams Lukašenko, un aicinājusi starptautisko sabiedrību atzīt Minskas režīmu par teroristisku.

Viņa arī pastāstījusi, ka daži viņas komandas locekļi un citu iniciatīvu pārstāvji pēdējā laikā saņēmuši draudus, bet "tiek darīts viss iespējamais, lai šos cilvēkus pasargātu".

"Kopš pagājušā gada maija vairs neesmu jutusies droša," atzinusi opozīcijas līdere, kas drīz pēc pagājušā gada 9.augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām bija spiesta pamest valsti un patverties Lietuvā, baidoties par savu un savu bērnu drošību.

Pēc politiķes teiktā, pēdējo dienu laikā viņa tikusies ar Baltkrievijas demokrātisko spēku pārstāvjiem un pārrunājusi turpmāko stratēģiju, ko veidos spiediens uz pašreizējo valsts varu, pilsoniskās sabiedrības stiprināšana un Baltkrievijas konstitūcijas projekta izstrādāšana.

Viņa paudusi atbalstu Eiropadomes lēmumiem paplašināt sankcijas un ierobežot gaisa satiksmi ar Baltkrieviju.

"Tomēr mēs pieprasām, lai robežas ar Baltkrieviju paliktu atvērtas. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka režīms pārvērš par cietumu visu valsti ar deviņiem miljoniem iedzīvotāju," uzsvērusi Cihanouska.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu